|

Realizacija projekta "Zeleno svjetlo"

Realizacija projekta "Zeleno svjetlo"
0
F
FENA
6.7.2006. u 15:28
0
komentara
0

dijeljenja
Realizacija projekta "Zeleno svjetlo"
Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY će, u suradnji s Uredom državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), te nevladinim organizacijama Lara iz Bijeljine i Medica iz Zenice, u naredne tri godine na području cijele BiH provoditi projekt "Zeleno svjetlo".
Ovaj projekat je namijenjen unapređenju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih ljudi ranjivih na trgovinu ljudima i osoba koje su trenutno, odnosno koje su su bile predmet trgovine.
Na današnjoj pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u Sarajevu istaknuto je da će projekt biti implementiran u Sarajevu, Bijeljini i Banjoj Luci, a naknadno će biti uključene općine Bratunac i Srebrenica.

Asocijacija će, u periodu predviđenom za realizaciju projekta, istraživati vezu između trgovine ljudima i posljedica koje ta trgovina ostavlja na seksualno i reproduktivno zdravlje žrtava, a radi se o prvom istraživanju takve vrste u BiH.

U okviru projekta bit će organizirani i treninzi za osoblje skloništa, policiju i novinare o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žrtava trgovine, kao i adekvatno istraživanje koje će biti rađeno u suradnji s Fakultetom kriminalističkih nauka.

Projektom "Zeleno svjetlo" obuhvaćena je i edukacija u osnovnim i srednjim školama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Radi se o edukaciji koju i u okviru redovnih aktivnosti, više od tri godine, provodi Asocijacija XY. Uz pomoć NVO "Lara" i "Medica" pokušat će se pomoći osobama koje su bile predmet trgovine, a ostavljanjem adekvatnog propagandnog materijala na javnim mjestima i osobama za koje se pretpostavlja da su trenutno predmet trgovine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.