Moda i ljepota
64

Rajna u Makeoveru: Od razigrane djevojčice do zrele djevojke

Piše: A. P.
(Foto: Alma Hadžić)
Dvadesetogodišnja Rajna Vranješ iz Sarajeva bila je dama koju smo uljepšali i usrećili učešćem u posljednjem izdanju projekta Makeover.

Profesionalci iz studija Kultura ljepote i njihovi saradnici za Klix.ba obavili su kompletnu preobrazbu ove djevojke.

"Rajna je lijepa mlada djevojka koja nema mnogo modnog iskustva. Tek upoznaje modne tajne, otkriva na koji način će razvijati svoj stil odijevanja. Današnji modni trendovi idu joj na ruku jer sve je manje formalnosti i street style look je svuda prisutan", kazala je stilistica Nermina Varešanović koja je za Rajnu u prodavnici Deichmann birala tenisice, ravne cipele i popularne "martenke" za koje kaže da ih svaka generacija mora obuti u jednom periodu svog života.

"I odjeća birana u Bellissimi je odražavala slobodan, razigran duh jedne djevojčice, dok je jedna duga svečana haljina boje breskve odgurnula tu djevojčicu i istakla svu ljepotu jedne zrele djevojke. Parfois ruksak je zamijenila malom Parfois torbicom sa zlatnim lancem i otišla sa svojim momkom na otvaranje SFF-a", dodala je stilistica objašnjavajući da je i ovaj poznati portugalski brend ženskih modnih dodataka učestvovao u projektu.

Med i mlijeko

Ana Puljić-Efendić iz kozmetičkog studija Charme tretirala je mladalačku Rajninu kožu tretmanom "milk & honey" - hranjivim mliječno-medenim ritualom.

"U njezi za očuvanje ljepote mlijeko i med oduvijek predstavljaju izvor raskošnog maženja, ugode i blagostanja. Koži se na taj način pomaže da uspostavi pravilnu ravnotežu lipida i vlage. Ovaj tretman uključuje i ampulu i jača prirodni odbrambeni sistem kože. Tretman smo završili sa preporukom mladoj djevojci kako može da održava svoju kožu kod kuće. Što se tiče noktiju, oni su rađeni Akril tehnikom. Moderne tehnike ugradnje noktiju akrilom omogućavaju izvrsnu ljepljivost i dugotrajnost izrastka. Pravilnim nanošenjem dobijamo materijal koji se ne odiže i ne puca", objasnila je kozmetičarka.

Refleksiologinja-terapeutkinja Mersiha Mujagić objasnila je da je refleksoterapija koja se izvodi na licu jedinstvena i cjelovita metoda liječenja i dubokog opuštanja, kako fizičkog, tako i duhovnog. Rajni je urađen prvi, osnovni tretman koji se naziva svojevrsna dijagnostička terapija, a u ovom slučaju imao je za cilj i opuštanje cijelog organizma. Refleksoterapija ponovo uspostavlja unutrašnju ravnotežu i između ostalog pozitivno djeluje na vidno poboljšanje raspoloženja, umanjuje posljedice stresa, regulira hormonalne smetnje, djeluje kao prirodni lifting, ublažava bore i poboljšava ten.

U Kulturi ljepote je fizioterapeutkinja Berina Hodžić odradila masažu cijelog tijela, te djevojci priuštila opuštajuće minute u relaksirajućem ambijentu, dok je Nermina Ibrulj bila zadužena za odgovarajući make-up koji pristaje kombinacijama koje je odabrala stilistica.

Za svježinu i široki osmijeh

Rajna je u Frizerski studio Madam Belme Klačar došla po savjet.

"Mi smo po boji njenog tena i boji očiju odlučili da ostanemo na svijetloj nijansi. Ta joj nijansa savršeno pristaje i njenom licu daje svježinu. Boja joj je bila isprana i nije se farbala godinu dana tako da smo se odlučili za pramenove koje smo kasnije prelili tach colorom pepeljastog refleksa. Kosa joj je bila izrazito duga pa smo je skratili i stepenasto ošišali da bismo dobili na volumenu. Dali smo joj savjet za njegu kose i nadamo se da smo je usrećili. Mislim da jesmo jer joj osmijeh nije silazio sa usana", kazala nam je Belma.

Stomatolozi ordinacije Floss&Gloss pacijentici su uradili detaljan pregled te pregled intraoralnom kamerom. Uslijedilo je uklanjanje zubnog kamenca ultrazvukom i pigmentacija airflow metodom, interdentalno čišćenje te poliranje oba zubna luka. Cijeli ovaj proces fotografisala je Alma Hadžić, uz pomoć Safeta Hadžimusića, a za montažu se pobrinuo Mirsad Bukvić.

Sve dame starije od 18 godina koje bi željele da se nađu na Rajninom mjestu i besplatno, u terminima po želji obave ove i druge kozmetičke zahvate mogu nam se javiti na e-mail [email protected] uz naznaku "Za Makeover", uz svoje podatke i fotografiju te kratko objašnjenje zašto bi se voljele naći na ovom mjestu. Za Makeover možete prijaviti i neku sebi dragu osobu. Napominjemo da se svi tretmani obavljaju u Sarajevu.