Moda i ljepota
0

Puvačić: Gripa će u martu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem

FENA
Glavni federalni epidemiolog prof. dr. Zlatko Puvačić kazao je danas za Fenu da se znatno povećanje broja oboljelih od gripe očekuje u posljednjoj sedmici februara i početkom marta,

Također je rekao da će usljed određenih klimatskih karakteristika gripa u martu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem i javljat će se u epidemijskom obliku.

On je istaknuo da se situacija neprestano mijenja. Trenutno je najugroženiji Zeničko-dobojski kanton gdje je registrirano više od 1.500 oboljelih od gripe, a samo u Kaknju registrirano je više od 300 oboljelih. Situacija se, kad je u pitanju broj oboljelih od gripe, usložnjava i u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Prema podacima zdravstvene službe u FBiH je registrirano oko 10.000 osoba koje boluje od gripe, a prof. Puvačić pojašnjava da je mnogo onih koji se liječe kod kuće.

Od početka ove godine registrirano je oko 1.000 slučajeva upale pluća. Profesor Puvačić smatra da je porast broja oboljelih od upale pluća, koji registrira zdravstvena služba, vezan za virus gripa. To, kako je kazao, pokazuje da je ove godine mali broj rizičnih grupa vakcinisan protiv gripe. Umjesto 300.000, koliko je predviđeno da bude vakcinisano osoba koje spadaju u rizične grupe, vakcinisano je samo njih 50.000.

"Već sad liječenje od upale pluća, koja se javlja kao komplikacija gripe, mnogo je skuplje nego da je blagovremeno nabavljena vakcina", kazao je prof.dr. Puvačić.