Moda i ljepota
0

Publika bira haljine za dodjelu Oskara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američka filmska akademija pred ovogodišnju dodjelu nagrade Oskar pozvala je modne kreatore da dizajniraju svečane haljine koje će, zahvaljujući glasovima publike, nositi prezenteri nagrada za najbolja filmska ostvarenja na svečanoj večeri 22. februara.

"Haljina koja bude ocijenjena kao najbolja najvjerovatnije će biti viđena više nego ijedna druga svečana haljina na crvenom tepihu", kazala je Patty Fox, koordinatorica za reviju Fashion Oscar.

Dizajneri koji će ove godine kreirati haljine za prezentere najprestižnije filmske nagrade su Moire Conroy, Alan Del Rosario, Sam Kori George, Marianne Kooimans, Maria Pinto, Nicolas Putvinski i Robert Rodriguez. Oni su imali svega tri sedmice da dizajniraju svoju haljinu iz snova i s njom se predstave na takmičenju "Oscars Designer Challenge".

Del Rosario, koji oblači poznate holivudske dive Michelle Pfeiffer i Debru Messing, istakao je da mu je inspiracija bio stari holivudski glamur kada je dizajnirao svečanu haljinu od svile i čipke koja ima oblik sirene.

Dizajnerica Maria Pinot, koja je postala poznata po tome što je dizajnirala haljinu za prvu damu SAD-a Michelle Obamu na dan inauguracije, svoju haljinu za nastup na večeri Oskara nazvala je 'moderna Marie Antoinette'.

Putinski je nebodere u New Yorku naveo kao inspiraciju za gracioznu bijelu haljinu sa srebrnim naborima na prednjoj strani. Rodriguez je također izabrao bijelu boju, a inspiracija za haljinu u grčkom stilu sa asimetričnim crnim kaišem je bila modna ikona Grace Kelly.

Conroy je za kreiranje sive svečane haljine bio inspirisan modom šezdesetih godina prošlog stoljeća, dok je George iskoristio boju šampanjca, a Koomans se predstavio haljinom sa dijamantima.

Publika će za najbolju toaletu glasati do 17. februara, a pobjednik će biti poznat na svečanosti koja će biti priređena prije dodjele filmskih nagrada.