Moda i ljepota
0

Proizvodi za sunačanje nisu djelotvorni kao što mislimo

Sarajevo-x.com
Vrijeme je godišnjih odmora i kovanja planova za odlazak na more. Dok neki neće izaći iz sjene jer "pocrvene k'o rak", drugi će se hvaliti da im je dovoljno da se namažu jednom dnevno mlijekom za sunčanje, jer oni nikad ne gore. Ipak, studije govore da proizvodi za sunčanje ne štite kožu od UV zraka koliko tvrde.

"Ne postoji zdravo tamnjenje. Proizvodi za zaštitu od sunca jednostavno nisu dobri koliko ljudi misle. Ipak, iako proizvodi nisu savršeni, to je jedina zaštita koju imamo", tvrde dermatolozi dr. James Spencer i dr. Darrell Rigel, stručnjaci za melanome i ostale rakove kože.

Mlijeka za sunčanje su prvobitno napravljena da štite od UVB zraka, jer su tada naučnici smatrali da upravo njih treba kriviti za opekotine i rak kože. Novije studije su utvrdile da su i UVA zrake također opasne, no ni najnovije marke mlijeka za sunčanje ne nude adekvatnu zaštitu od UVA zračenja.

Naime, većina sastojaka koji bi trebali da štite od sunca brzo se raspadaju i gube svoja svojstva. Mnogi dermatolozi i liječnici promovišu razumno izlaganje suncu, jer je odličan izvor vitamina D. No za stvaranje tog za kosti važnog vitamina, dovoljno je na suncu provesti nekoliko minuta dnevno 4 puta sedmično.

Zato, kada stignete na plažu, držite se hladovine.