Zovu ga ikonom stila
24

Princ Charles "zagazio" u dizajnerske vode: Predstavio svoju kolekciju odjeće

E. Sk.
Više voli da popravlja i prepravlja, nego da baca stvari iz ormara
Više voli da popravlja i prepravlja, nego da baca stvari iz ormara
Britanski prijestolonasljednik, princ Charles, kojeg su muški magazini mnogo puta proglašavali najbolje obučenim muškarcem na svijetu, predstavio je svoju kolekciju odjeće.

Za nasljednika britanskog trona mnogi kažu da je ikona stila, pa ne čudi što je 71-godišnji princ od Walesa odlučio na svoj način "zagaziti" u dizajnerske vode.

Javnosti je predstavljena kolekcija "Modern Artisan" koju čini 18 luksuznih odjevnih predmeta, deset ženskih i osam muških od najkvalitetnijih prirodnih materijala, a napravljenih prema načelima održivosti koji princ zagovara u svim područjima života.

Kada je odjeća u pitanju, kako je rekao britanskom Vogueu, njega užasava "brza moda", gdje se odjeća naveliko kupuje i baca.

Foto: Mike Wilkinson
Foto: Mike Wilkinson

Rekao je da on više voli da popravlja i prepravlja, nego da baca stvari iz ormara, a da je tako, dokaz su i fotografije snimljene proteklih desetak godina na kojima princ nosi samo dva ista kaputa.

Kaputi, jakne, sakoi, košulje i hlače iz kolekcije nastali su kao dio projekta "Modern Artisan" koji je finansirala organizacija "The Prince's Foundation" u saradnji s italijanskim "Yoox Net-A-Porterom", putem čijih će online stranica odjeću s potpisom britanskog princa moći da kupe svi zainteresovani.

Ideja ove dugoročne saradnje jeste da se ojačaju tradicionalne vještine u proizvodnji odjeće i u Velikoj Britaniji i u Italiji.

Sva zarada od odjevnih predmeta će biti uložena u programe obrazovanja mladih ljudi u području tekstila kroz "The Prince's Foundation".