{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezervativ neefikasan protiv AIDS-a

N
23.4.2004. u 10:08
0
0
Prezervativ neefikasan protiv AIDS-a
0
Prezervativ neefikasan protiv AIDS-a
Insistiranje na seksualnoj apstinenciji kod mladih efikasnije je u borbi protiv HIV virusa koji izaziva sidu nego insistiranje na upotrebi prezervativa, ocijenio je danas u Berlinu američki koordinator za borbu protiv te bolesti Randal Tobias.
Tobias je podsjetio prilikom konferencije za novinare, na međunarodnoj konferenciji o sidi, da statistički podaci pokazuju da se prezervativi nisu pokazali učinkovitima, javila je francuska novinska agencija AFP.

Prezervativi su bili okosnica dosadašnjih kampanja za sprečavanje side, no pošto je broj zaraženih u svijetu nastavio s rastom, zaključak je da su oni neučinkoviti.

Zbog toga će novi petogodišnji program borbe protiv side u Sjedinjenim Američkim Državama, koji će koštati 15 milijardi dolara, ohrabrivati, između ostalog, apstinenciju kod mladih, monogamiju i upotrebu prezervativa kada je riječ o prostitutkama i njihovim klijentima.

Na tu strategiju ukazao je, djelomično, i uspijeh apstinencije u prevenciji side postignut u centralnoafričkoj državi Ugandi.

Afrika je inače kontinent sa najviše zaraženih od side koji čine između 20 i 40 posto odraslih stanovnika.

Kompjuteri od drveta

24.04.2004. u 16:33
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: