Moda i ljepota
0

Previše testosterona uništava moždane stanice

Sarajevo-x.com
Previše testosterona može uništiti moždane stanice, rezultat je nove studije koji može pomoći u razjašnjavanju pitanja zašto pretjerana upotreba steroida može prouzrokovati poremećaje ponašanja poput agresivnosti ili suicidalnih namjera.

Laboratorijski testovi moždanih stanica jasno su pokazali da je manja količina muškog hormona dobra, ali prevelika količina vodi ka samouništenju stanica koje se na sličan način dešava kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.

"Ni premale količine ni prevelike količine testosterona nisu dobre, ali prava količina je savršena." - izjavila je voditeljica istraživanja Barbara Ehrlich sa Univerziteta Yale u Connecticutu.

Testosteron je neophodan za razvoj, diferencijaciju i rast stanica, a proizvode ga i muškarci i žene, s tim da muškarci proizvode otprilike 20 puta veće količine ovog hormona od žena.

"Mi možemo dokazati da ako u organizmu imate visok nivo steroida, onda imate i visok nivo testosterona koji mogu uništiti živčane stanice. Sigurno je da kada gubite moždane stanice, gubite i određene funkcije."

Kako bi studija bila što validnija, istraživači su i obavili iste testove sa ženskim hormonom estrogenom.

"Bili smo zaista iznenađeni, jer smo ustanovili kako estrogen ne uništava živčane stanice." -izjavila je Ehrlichova.

U svakom slučaju ljudi bi trebali dobro razmisliti o zloupotrebi testosterona, jer njegovi efekti na živčane stanice proizvode dugoročne efekte na moždane funkcije.