Moda i ljepota
0

Pretilost ozbiljna globalna prijetnja

FENA
U svijetu ima više pretilih nego pothranjenih, a pretilost je međunarodni problem te ozbiljna globalna prijetnja, poput globalnog zagrijavanja ili ptičje gripe, upozoravaju medicinski stručnjaci

Svijetu prijeti pandemija pretilosti koja bi mogla izazvati znatno povećanje broja oboljelih od srčanih bolesti i dijabetesa, koje mogu u konačnici rezultirati smrću, i skratiti životni vijek budućih generacija.

"Pretilost je međunarodni problem i ozbiljna globalna prijetnja, kao što su globalno zagrijavanje ili ptičja gripa", ocijenio je profesor Paul Zimmet na otvaranju 10. Međunarodnog kongresu o pretilosti u Sydneyju, na kojem sudjeluje više od 2.500 medicinskih stručnjaka i djelatnika u zdravstvu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu ima više pretilih osoba nego pothranjenih i taj je problem posebno izražen u bogatijim zemljama. Tradicionalni pristup u okviru kojeg se pojedincima savjetuje da paze na ishranu i da vježbaju, nije dao rezultata, i zato se ovom problemu mora pristupiti na organizirani način, koordiniranom akcijom vlada, tvrtki i lokalnih zajednica, ocijenili su stručnjaci.

Kongres o pretilosti održava se svake četiri godine, a posljednji je održan 2002. u Sao Paulu. Ove godine će 370 govornika na kongresu raspravljati o brojnim temama, uključujući i znanstvena istraživanja o načinu na koji mozak regulira energiju i napretku u prevenciji i kliničkom liječenju pretilosti.

Na ovogodišnjem kongresu, koji traje šest dana, sudjeluju stručnjaci iz Australije, Japana, SAD-a, Britanije, Kanade, Švedske, Indonezije i Novog Zelanda.