Moda i ljepota
7

Preteški zahtjevi modnog svijeta: Od supermodela do anoreksičarke

Klix.ba
Bivša manekenka s A-liste dizajnera odlučila je prekinuti svoju karijeru kada je završila u bolnici zbog anoreksije, nakon što su joj modni agenti rekli da će imati velike angažmane ukoliko izgubi nekoliko grama na kukovima.

Georgina Wilkin je bila upečatljiva tinejdžerka koju su primijetili modni agenti. Nekoliko mjeseci kasnije počela se boriti s anoreksijom i umjesto da je upozore na njeno zdravstveno stanje, modni agenti su joj čestitali na izgledu kada nije jela 48 sati.

Rekli su joj da samo nastavi tako. No, Georgina više nije izdržala. Okrenula je leđa modnom svijetu prije pet godina, kada je zbog poremaćaja ishrane završila u bolnici.

"Kada sam prvi put vidjela agenta rekao je 'Georgina imaš veliki potencijal da budeš predivna. Postoji samo nekoliko stvari na koje trebaš obratiti pažnju ako želiš biti uspješna. Moraš se riješiti grama na kukovima i u struku te ići u teretanu'. Čini vam se razumnim zar ne? Ali kada ste 15-godišnjakinja s velikim snovima poslušate ljude", rekla je Georgina.

Šest mjeseci kasnije već se borila s anoreksijom dok je radila kao model u Japanu.

"Sjedila sam na podu stana i nisam znala gdje je supermarket. Sedmicu prije nego sam otišla agent mi je rekao da 'nastavim raditi šta god činim da bih tako izgledala', a ja nisam jela 48 sati", prisjeća se Georgina koja je nekada radila za Pradu i druge velike dizajnerske kuće. Na kraju je niko nije htio zaposliti, jer su je smatrali "oštećenim proizvodom".

"Nije uredu pravdati izgladnjivanje obećanjem da ćete biti bogati", kaže Georgina.

Agent je shvatio da nešto nije uredu tek kada je bila veoma bolesna. Razgovarao je s njom i rekao joj da mora potražiti pomoć.

Georgina je uspjela prebroditi anoreksiju i ne želi se više vratiti svijetu mode.