Moda koja počinje s bocom alkohola
0

FOTO / Predstavljena modna kolekcija napravljena od crvenog vina

Klix.ba
Naučnici su predstavili kolekciju odjeće koja je nepravljena od crvenog vina.
Tim naučnika sa Univerziteta Zapadne Australije je u vino dodao bakteriju kako bi se stvorila supstanca koja liči na pamuk. Do sada su dizajnirali haljine, majice i kupaće kostime, a uskoro će početi poboljšavati kvalitet i snagu materijala.

Vođa istraživanja Gary Cass je, u saradnji sa savremenom umjetnicom Donnom Franklin, dizajnirao nekoliko vrsta odjevnih predmeta za žene. On vjeruje da bi se ova odjeća jednog dana mogla vidjeti i na svjetskim modnim pistama.

"Ovaj projekt redefinira proizvodnju tekstilnih materijala. Kombiniranjem umjetnosti, nauke i malo kreativnosti, naš krajnji cilj je proizvodnja materijala, koji se formira bez ijednog šava", kazao je Cass.

Kako bi se proizveo materijal, u vino se dodaju acetobakterije koje ga prevaraju u sirće. Tokom procesa se na površini stvara pjena. Pjena se sakuplja i suši na lutkama kako bi se dobio određeni oblik.

Tim naučnika se sada nada da će postići dogovore sa drugim naučnicima, kako bi pokušali ojačati ovaj materijal, koji su nazvali "Micro be".

Umjesto vina se mogu koristiti i druga alkoholna pića, uključujući i pivo.