Guardian
0

Posthumna popularnost modnog kreatora McQueena

FENA
Foto: Fashion Wire Daily
Foto: Fashion Wire Daily
Guardian u subotu na naslovnoj strani donosi fotografiju Kylie Minogue s maramom Alexandera McQueena, koji je prije dva dana izvršio samoubistvo, dok u daljem članku prenosi da je prodaja njegovih kreacija skočila za čak 1.400 posto.

Pored poznatih ličnosti, koje su se pojavile u javnosti u njegovim kreacijama u znak odavanja pošte uspješnom britanskom dizajneru, i obični kupci pohrlili su u luksuzne robne kuće i butike gdje se prodaje njegova roba, kako bi se dokopali neke od njegovih kreacija, prije nego što sve budu rasprodate.

McQueen je imao reputaciju artističkog individualiste u modnom svijetu, što mnoge navodi da ga poistovjetuju s umjetnicima čije su slike s godinama stalno dobijale na vrijednosti.

Rast cijena njegovih ostvarenja u narednim godinama ići će u prilog i to što po, svemu sudeći, McQueenova kuća neće opstati poslije njegove iznenadne smrti, s obzirom da je on imao kompletnu kontrolu nad kompanijom, piše Guardian.

Više listova se osvrće na činjenicu da se McQueen ubio devet dana nakon smrti majke, za koju je bio izuzetno vezan, i piše o šoku porodice koja je za manje od deset dana izgubila svoja dva člana.