Moda i ljepota
0

Posebni osmijesi građana Šangaja za 2010 World Expo

Sarajevo-x.com
Zbog želje za što boljom organizacijom sajma "2010 World Expo“, vlasti Šangaja šalju timove ''nasmijanih volontera'' na ulice, kako bi ozbiljne građane naučili da se osmijehuju strancima.

Četrdeset studenata se osmijehuje ljudima na javnim mjestima, nakon što je istraživanje lokalnog proizvođača žvakačih guma pokazalo da se samo 2% Kineza osmijehuje strancima.

''Tražimo od naših članova da vježbaju osmijehivanje kod kuće'', rekao je vođa tima Xu Xiaohong. ''Osmijehujemo se ispred ogledala da bi utvrdili da li je naš osmijeh prihvatljiv. Ne osmijehujemo se samo ustima, već i očima''.

Grupa je u subotu poduzela svoj prvi ''zadatak osmijehivanja'' u lokalnom kinu, gdje su se osmijehivali svakom posjetiocu i pitali ljude da li im treba pomoć.

Xu je naveo da će ''osmijehivači'' regrutovati nove članove, a timovi će biti angažovani na „2010 World Expo“, kojeg su vlasti Šangaja definisale kao veliki događaj za ovaj grad.

Nastojanja da se proizvede toplija atmosfera prema strancima u Kini doživjela su polovičan uspjeh.

U oktobru, volonteri koji su nudili ''besplatne zagrljaje'' ljudima u najprometnijoj ulici Pekinga, odvedeni su u policiju radi ispitivanja.