Moda i ljepota
0

Porodica sa 101 članom iz Rumunije došla u Britaniju čim je njihova zemlja ušla u EU

FENA
Slough
Slough
Porodica sa 101 članom doselila se iz Rumunije u Veliku Britaniju odmah nakon 1. januara ove godine kada je Rumunija postala članica Evropske unije, otkriva u četvrtak britanski tabloid "Daily Mail".

Svi su se smjestili u gradić Slough, nedaleko od Londona, odmah do aerodroma Heatrow, gdje su ih pronašli reporteri londonskog lista.

Glava porodice Jon Demitries (45) objasnio je novinarima da su njegova porodica i on došli iz romskog sela Tanderei, kod rumunskog lučkog grada Konstance.

Kada su, kako je rekao, čuli da je Rumunija ušla u Evropsku uniju i na televiziji vidjeli kako mnogi Rumuni idu u Veliku Britaniju, sjeli su u autobuse i došli na Otok.

Jon kaže da im je potrebno mnogo novca za preživljavanje a uskoro će broj članova porodice biti povećan jer se očekuju novi porođaji.

Niko, međutim, primjećuje "Daily Mail", ne zna od čega Demitriesi žive jer oni, kao i deseci hiljada drugih iz novih članica Evropske unije, ne postoje u zvaničnoj statistici. Kao građani zemalja EU-a oni ne podliježu statistici imigranata.

U gradiću Slough živi oko 30.000 ljudi iz istočnoevropskih zemalja, novih članica Unije a, ističe londonski list, prema vladinoj statistici broj stanovnika toga grada se od 2001. godine do sada "smanjio za 3.000". Jasna statistika, međutim, o tome ne postoji.

Predstavnik općine Slough Andrew Blake-Herbert izjavio je "Daily Mailu" da su problemi s uvjetima smještaja pridošlica izuzetno veliki.

Nedavno su općinski inspektori otkrili da u jednom trosobnom stanu živi čak 50 Poljaka.