{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porijeklo seksa: kosmičko rješenje za drevnu misteriju

S
13.8.2006. u 16:46
0
0
Porijeklo seksa: kosmičko rješenje za drevnu misteriju
0
Porijeklo seksa: kosmičko rješenje za drevnu misteriju
Komete i asteroidi su bili krivci za dosta stvari u našem razvoju, oblikovanje Zemlje, početak života, nestanak dinosaurusa. Ali, dosad, još nikad i za pojavu seksa.
I milijardu godina nakon pojave prvih živih organizama, seks ostaje najveća biološka misterija. Naučnici ne mogu tačno reći zašto to radimo i što je pokenulo te inicijalne potrebe za intimnošću.

Prije pojave sexa, život na Zemlji je napredovao sasvim dobro pomoću aseksualne reprodukcije – kloniranjem potomstva bez pomoći partnera.

U NASA-i su proveli eksperiment koristeći digitalne organizme za simulaciju života prije seksa kako bi otkrili što je to pokrenulo prvo udvaranje na Zemlji.

Studija je pokazala da su udari kometa i asteroida mogli toliko povisiti razinu stresa kod aseksualneh organizama kako bi ih poslali na put spolne reprodukcije, nakon niza potrebnih genetskih mutacija. Vjerovatno su pomogle i velike količine radijacije.

Kada bi par organizama mutirao toliko da uspješno zakorači preko praga seksualne slobode, njihova novostečena mogućnost bi im davala veliku darvinističku prednost u odnosu na njihove bespolne rođake u tako stresnom okruženju.

To se i desilo, i negdje tokom evolutivnog razvoja, seksualna reprodukcija je prevladala, usprkos svim biološkim prednostima bespolnog razmnožavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: