|

Porijeklo seksa: kosmičko rješenje za drevnu misteriju

Porijeklo seksa: kosmičko rješenje za drevnu misteriju
0
S
Sarajevo-x.com
13.8.2006. u 16:46
0
komentara
0

dijeljenja
Porijeklo seksa: kosmičko rješenje za drevnu misteriju
Komete i asteroidi su bili krivci za dosta stvari u našem razvoju, oblikovanje Zemlje, početak života, nestanak dinosaurusa. Ali, dosad, još nikad i za pojavu seksa.
I milijardu godina nakon pojave prvih živih organizama, seks ostaje najveća biološka misterija. Naučnici ne mogu tačno reći zašto to radimo i što je pokenulo te inicijalne potrebe za intimnošću.

Prije pojave sexa, život na Zemlji je napredovao sasvim dobro pomoću aseksualne reprodukcije – kloniranjem potomstva bez pomoći partnera.

U NASA-i su proveli eksperiment koristeći digitalne organizme za simulaciju života prije seksa kako bi otkrili što je to pokrenulo prvo udvaranje na Zemlji.

Studija je pokazala da su udari kometa i asteroida mogli toliko povisiti razinu stresa kod aseksualneh organizama kako bi ih poslali na put spolne reprodukcije, nakon niza potrebnih genetskih mutacija. Vjerovatno su pomogle i velike količine radijacije.

Kada bi par organizama mutirao toliko da uspješno zakorači preko praga seksualne slobode, njihova novostečena mogućnost bi im davala veliku darvinističku prednost u odnosu na njihove bespolne rođake u tako stresnom okruženju.

To se i desilo, i negdje tokom evolutivnog razvoja, seksualna reprodukcija je prevladala, usprkos svim biološkim prednostima bespolnog razmnožavanja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.