Istražili smo
4

Popularan zahvat: Koje dame iz BiH i regiona o botoksu govore javno, a koje ga ubrizgavaju tajno

Piše: E. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tretman botoksom vrlo je privlačan ženama, ali i ljekarima. Dok jedni žele ukloniti bore, drugi žele zaraditi. Ovu legitimnu zdravstvenu metodu koriste najviše osobe iz svijeta show biznisa, ali i svi oni koji žele izgledati mlađe i svježije, kako osobe iz BiH tako i iz regiona.

Stoga, u namjeri da izgledaju mlađe, na tretman botoksom odlaze brojne pjevačice, glumice, voditeljice iz cijelog regiona, pa tako i iz Bosne i Hercegovine. No, dok jedni o botoksu govore javno, drugi ga ubrizgavaju tajno.

Zbog pretjerane upotrebe botoksa, a kasnije i neprepoznatljivog izgleda, brojne slavne dame često se nađu na udaru kritika javnosti. Jedna od njih je i hrvatska pjevačica Indira Levak koja je fotografijom na Instagramu šokirala javnost.

Indira Levak
Indira Levak

Naime, bivša pjevačica Colonije nedavno je objavila fotografiju iz studija, na kojoj ne liči na sebe i, prema komentarima pratilaca, izgleda 'zaleđeno'. Pjevačica "botoksirani selfie" nije željela komentirati, ali je ranije otkrila da ima botoks i filere i u stražnjici.

Iako je ovaj zahvat popularan među ženama, atraktivna bh. pjevačica Rialda Karahasanović nam je priznala da nije pristalica botoksa te da se ne planira podvrgnuti ovom tretmanu. Preferira, kaže, prirodan izgled.

Rialda Karahasanović
Rialda Karahasanović

"Mislim da treba pustiti godinama da odrade svoje. U svijetu medicine i estetike botoks se odobrava tek od 50. godine, kada naše ćelije izgube određenu funkciju. Samim tim, ja ću da se posvetim njezi, jer sam daleko od botoksa", iskrena je Rialda.

Urednica i voditeljica BHT 1 Maja Miralem također je jedna od onih koja, kako kaže, nikad nije radila nikakve zahvate estetske hirurgije na svom licu ili tijelu. Ipak...

Maja Miralem
Maja Miralem

"Moram priznati da, za razliku od prije nekoliko godina, kada su mi sve te žene izgledale potpuno identično i totalno neprirodno, u posljednje vrijeme primjećujem da se ti zahvati daju prepoznati, ali po lijepom. Da li je riječ o ljekarima koji su usavršili 'zanat', preparatima koje koriste ili nečemu trećem, ne znam, ali sad kad vidim kako to može izgledati, moram priznati da i nisam najveći protivnik botoksa na svijetu kakav sam nekada bila. S druge strane, ježim se djevojaka koje već sa dvadeset i nešto godina idu estetskom hirurgu i uvijek se pitam šta će onda 'ispravljati' u četrdesetim, pedesetim...", kaže Miralem.

S druge strane, postoje dame koje se ne libe javno govoriti o svom iskustvu s botoksom. Jedna od njih je i popularna srbijanska pjevačica Goca Tržan koja je svojevremeno priznala da je koristila botoks na čelu.

"Imam na čelu tri tačkice botoksa, jer se mnogo mrštim, ali imam normalnu mimiku lica. Poenta toga je da izgleda prirodno i blago napućeno, a ne da izgleda kao da smo se prepale i ukočile. Sve treba raditi umjereno i to je to, ne treba da se pretvorite u osobu koja liči na sve druge", smatra Tržan.

Goca Tržan
Goca Tržan

Mada do sada, kako kaže, nije imala potrebe za botoksom, bh. manekenka i model Ana Marija Jurišić priznala nam je da će se ovom zahvatu podvrgnuti kada za to bude potrebe te da nema ništa protiv botoksa.

"Nisam do sada koristila botoks, jer nisam imala potrebe, s obzirom na to da mjesečno radim 2-3 tretmana koja mi održavaju lice, što je ujedno na neki način i prevencija protiv bora. Međutim, definitivno ću, kada dođe vrijeme za to, uraditi botoks. Bavim se modelingom i bitno je da izgledam mlađe i svježije, a za to je botoks idealno rješenje. Naravno, nikada sebi ne bih dopustila da ga stavljam na neprovjerenim mjestima ili da mi botoks rade ljudi koji imaju 'takozvane diplome' za to, stečene za mjesec", iskrena je Jurišić.

Ana Marija Jurišić
Ana Marija Jurišić

Na korekcije, kako nam je kazala Amela Karabeg, specijalistica plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije iz poliklinike "Karabeg", dolaze skoro podjednako osobe oba spola, različitih zanimanja. Iako su neke od njih javne ličnosti, iz poliklinike "Karabeg" nam nisu željeli otkriti njihov identitet.

"Određena zanimanja mogu imati veću potrebu za korekcijama ili drugačiji pristup rješavanju problema, ali mi, ukoliko nema posebne potrebe, ne insistiramo na zanimanju pacijenta. Svako ima pravo, ako ima i želju, da uradi korekciju. Najvažnije je da su naši pacijenti zdravi, psihički i fizički, ali činjenica je da procedura znatno podiže psihičku stabilnost i samopouzdanje", ističe Karabeg.

Iz poliklinike "Karabeg" kažu nam i da im pacijenti radi primjene botoksa dolaze najviše iz medicinskih razloga, kao što su glavobolja, prekomjerni ili nekontrolisani pokreti mišića te potpuno shvatanje da bore na licu i čelu koje počinju nervirati mogu biti rješene kratkom intervencijom koja traje od tri do pet minuta, ovisno o broju regija koje se tretiraju.

Uz tretman migrene, dominantan je i tretman lica, svih regija, poput čela, nosa, bora i brazdi oko očiju. Na koncu, iz ove poliklinike poručuju da, ukoliko botoks daju nelicencirani ljekari, taj zahvat može biti veoma opasan za pacijenta. O cijenama zahvata, s druge strane, nisu željeli govoriti...

"Često nam dolaze pacijenti nezadovoljni tretmanom u ustanovama nelicenciranih osoba ili osoba koje nisu medicinski radnici. Tada pacijent ima potpuno neprirodan izgled s jako podignutim obrvama sa strane, a spuštenim u sredini. Korekcija je teška, ali moguća. Tada je aplikacija botoksa i filera za popunjavanje bora veoma opasna i može imati posljedice poput gubitka vida. Zbog svega toga, pacijenti se moraju dobro raspitati ko je osoba kojoj daju svoje povjerenje", kaže Karabeg.