Moda i ljepota
0

Političke konotacije na pariškoj sedmici mode

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Dizajnerica Vivienne Westwood (66) je na pariškom Fashion Weeku predstavila svoju kolekciju za proljeće/ljeto 2008. godine i iskoristila je priliku da kritiku plan britanskog premijera Gordona Browna da produži pritvor osumnjičenim za terorizam iako ne postoji dokumentovana optužba.

Kolekciju koju je u Parizu predstavila, Vivienne je simbolično nazvala "56“ zbog prijedloga britanskog premijera da osumnjičene za terorizam u pritvoru zadrži 56 dana iako ne postoje dokazi za zlodjela niti potrebna dokumentacija.

"56 dana nas sigurno neće zaštiti od terorizma“, kazala je Westwood i dodala da smatra da je Brown tiranin i da bi trebao napustiti svoju poziciju, izvještava AP. "Treba nam zaštita od naših tirana, trebaju nam ljudi koji će štiti zakon“.

Prijedlog o produživanju pritvora Brown je javnosti predstavio još u junu, a za sada je pritvor za osumnjičene za terorizam ograničen na 28 dana ukoliko se ne dostave potrebni dokazi.

No i pored političkih pitanja, Vivienne je u jednoj sali muzeja Louvre u parizu predstavila svoju neobičnu kolekciju napravljenu od PVC vreća.