Obratite pažnju
8

Pogrešno labelo, vruća voda i oblizivanje samo odmažu suhim usnama

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Počela je sezona ispucalih usana, hladnoća isušuje usne i teško se boriti protiv ovog problema jer nekada čak ni labelo ne pomaže. Međutim, postoje razlozi zašto se to dešava i zašto se ne možete riješiti ispucalih usana.

Jedno od najčešćih upozorenja jeste to da ne smijete oblizivati usne, pogotovo ako se nalazite napolju. Iako imate osjećaj da vlažite usne, pljuvačka sa njih isparava i isušuje ih još više.

"Naša pljuvačka u sebi sadrži enzime koji pomažu u varenju hrane, a ako oblizujete usne sa njom, potpomažete njihovom pucanju", kaže doktorica Rachel Nazarian dodavši da stalno oblizivanje može dovesti do isušivanja kože oko usana i uzrokovati crvenilo.

Treba obratiti pažnju i na vruću vodu jer ona dodatno isušuje i kožu i usne. Nazarian navodi kako se ljudi često zalijeću i umivaju se vrelom vodom jer im ona pruža ugodan osjećaj na koži, ali ono što ne znaju jeste činjenica da vruća voda ispira prirodna ulja i masti koje stvara koža da bi se zaštitila.

"Izloženost suncu može pogoršati stanje vaših usana, tako da je važno mazati ih odgovarajućim labelom ili mašću. Obratite pažnju na to koje labelo koristite, s obzirom da vam ne može bilo koje pomoći i da neka labela samo dodatno oštećuju usne i kožu oko njih. Moj savjet je da koristite vazelin ili neku sličnu mast jer su oni najefektivniji", kaže Nazarian te dodaje kako neka labela u sebi sadrže tvari koje iritiraju kožu i kako nisu sva pravljena od istih sastojaka.

Ukoliko koriste pravu mast za usne, nikada je ne možete staviti previše kako biste se zaštitili. Osim toga, preporučuje se da povećate unos tekućine i obratite pažnju na ishranu jer ispucale usne nerijetko prikazuju da vam nedostaje vitamina.