Moda i ljepota
0

Plastičnim hirurzima i dalje pune ruke posla

Sarajevo-x.com
Ni ekonomske poteškoće ne sprječavaju žene mlađe od 50 godina u nastojanjima da lijepo izgledaju. Dok se recesija nastavlja, anketa provedena u julu među 1.000 žena pokazala je da 63 posto njih, u dobi od 18 do 34 godine, te 73 posto onih od 35 do 49 ima pozitivno mišljenje o zahvatima koje izvode plastični hirurzi.

Mlađi uglavnom razmišljaju o botoksu, te to smatraju rutinskom procedurom "peglanja" bora, stoji u zaključku.

Anketu je provela agencija E-Poll Market Research, pod vodstvom kablovske televizije Oxygen Media.

"Zanimanje za plastičnu hirurgiju i dalje je veoma veliko, uprkos ekonomiji", kaže doktor Gilbert Lee iz San Diega, a prenosi Reuters.

Odvojena istraživanja Američkog udruženja plastičnih hirurga pokazala su da je tretman botoksom u SAD-u povećan za osam posto u 2008. godini. U istom periodu liposukcija, face-lifting i povećanje grudi bilježe pad.

Na drugoj strani 90 posto je žena od 18 do 34 godine starosti izjavilo je da bi radije kupile vikendicu u Parizu nego imale tijelo Paris Hilton.

Kad je u pitanju karijera, 68 posto ispitanica izjavilo je da bi radije bile novinarke poput Katie Couric nego glumice poput Katie Holmes. Tek 23 posto žena od 34 do 49 godina dalo bi 10.000 u kozmetičke svrhe nego investiralo negdje.

I na kraju, 70 posto anketiranih između 18 i 34 godine smatra kako su, jednako kao kod žena, opravdani kozmetički zahvati i kod muškaraca.