Mišljenje stilista
51

Pažljivo birajte odjeću s detaljima: Pet uzoraka zbog kojih ćete izgledati starije

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko volite nositi odjeću koja na sebi ima detalje, vjerovatno znate da ih treba pažljivo kombinirati kako ne bi pretjerali i stvorili neželjeni efekt. Ako ne želite ostaviti dojam starije osobe, važno je da izbjegavate ove uzorke.
Kako prenosi Best Life, stilisti su podijelili mišljenje da je poželjno da izbjegavate ovih pet uzoraka.

Apstraktni uzorci

Apstraktne uzorke najbolje ćete prepoznati kada ih vidite. Obično su svjetlijih boja i imaju neke neobične oblike. Stilistica Elizabeth Kosich kaže da ih izbjegavamo. Nabacite li dugu haljinu s ovim uzorkom, lako bi to moglo postati jedino što ljudi primjećuju na vama.

"Jednostavno rečeno, ultramoderna estetika čini da zrela osoba izgleda kao da se previše trudi. Apstraktni motivi također imaju tendenciju da budu odvažni u obliku, mjerilu i boji, što brzo nadjača i 'utopi' onoga ko ih nosi", objasnila je.

Ditsy uzorak

Ditsy uzorak karakterišu nasumično razbacani sićušni cvjetići. Obično se ovaj uzorak koristi za haljine i majice bez rukava, a često ga možemo naći i na plahtama, jastučnicama i pokrivačima. Kako navodi Kosich ovaj uzorak ne izgleda prikladno na osobama starijim od 25 godina i ostavlja dojam nezrelih. Ako ste ljubitelj cvijeća, odaberite uzorak srednje veličine.

Geometrijski oblici

Ovi uzorci uglavnom su veliki i svijetli. Kako starimo, naš kontrast omekšava, što otežava nošenje hrabrih uzoraka poput geometrijskih oblika. Upečatljivi oblici i uglovi također mogu djelovati preoštro, a parovi boja često su intenzivniji i imaju veći kontrast od naših.

Veliki cvjetovi

Stilistica Yenia Hernandez Fonseca navodi da slično mikro-cvjetnim motivima, oni cvjetovi velikih dimenzija također mogu imati učinak starenja, a to se posebno odnosi na uzorke s takozvanom vintage estetikom.

"Veliki cvjetovi mogu stvoriti pretrpan vizualni efekt, koji može djelovati kao zastarjeli. Također, veliki cvjetni uzorci projiciraju konzervativniji ili tradicionalniji imidž, koji može ostaviti dojam da ste stariji", ističe.

Barokni uzorci

Gucci i Versace učinili su barokne printove popularnima, no možete ih pronaći i kod drugih brendova. Hernandez Fonseca objašnjava da su barokni uzorci po cijeloj površini previše kitnjasti i nadmoćni, naročito s uzorcima koji se ponavljaju.