Shamukh
192

Parfem od 1,3 miliona dolara ulazi u utrku za najskuplji svjetski miris

Klix.ba
Foto: CNN
Foto: CNN
Emiratska parfimerija tvrdi da je stvorila najskuplji parfem na svijetu. Zove se Shamukh i košta 1.295.000 dolara za tri litra. Kreatori ovog parfema kažu da su tri godine radili na njemu i da su urađene čak 494 probe.

Dolazi u bočici koja je napravljena od italijanskog kristala murano, ukrašena zlatnim sokolom, arapskim konjima, ružama i globusom. Sadrži 3.571 dijamant, divovske bisere, dva kilograma 18-karatnog zlata i više od pet kilograma srebra.

Ovom bočicom njeni kreatori žele ispričati priču Dubaija.

Parfem sadrži sandalovinu, mošus, ylang-ylang, turske ruže, indijski agar i pačuli. Još uvijek nije poznato kada će se parfem naći u prodaji, ali ga javnost može vidjeti na izložbi u Dubai Mallu do 30. marta.

Ovaj parfem se pridružio listi nekih od najskupljih parfema, međutim, prema Guinnessovim svjetskim rekordima, najskuplji parfem na svijetu je Clive Christian No.1 Imperial Majesty koji je lansiran u seriji od deset boca 2005. godine, koje su koštale po 205.000 dolara za 500 mililitara.

Osim ovih parfema postoje i neke druge verzije poput one iz 2011. godine kada je DKNY lansirao Golden Delicious bočicu mirisa od milion dolara, izrađenu od žutog i bijelog zlata, koja je bila prekrivena sa 2.700 dijamanata i 183 safira.

Ovo je bila prva boca mirisa koja je prodata za milion dolara u svijetu, a sadrži samo 100 mililitara parfema. Boca nije bila komercijalno dostupna, već je prodata na aukciji, a zarada od prodatih parfema poklonjena u dobrotvorne svrhe.