Moda i ljepota
0

Pamte se samo "lucidni snovi"

Sarajevo-x.com
"Lucidan san" rezultat je svjesnog stanja čovjeka u kojem on sanja. Termin lucidnosti, odnosno jasnoće snova uveo je Frederik van Eeden koji ga je koristio u smislu mentalne jasnoće. Bistrina snova obično započinje sredinom sanjanja kada sanjar shvati da iskustvo koje doživljava nije realno.

Sanjar realizira san onda kada se dešavaju nerealne stvari kao što je letenje i slično. Obično se ljudi usred sna probude, ali ubrzo nastavljaju sanjati na istom mjestu gdje su stali.

Osnovna definicija i smjernica jasnog sna podrazumijeva svjesnost stanja u kojem se sanjar nalazi. Znači, važno je shvatiti da iskustvo koje tokom sna doživljavamo nije stvarno.

Kada je nivo jasnoće u umu na visokom nivou, sanjar je svjestan da su njegova iskustva plod mašte. Nizak nivo bistrine snova podrazumijeva svjesnost do određene granice, ali ne dovoljno da biste znali da vam ne prijeti nikakva opasnost - ukoliko sanjate strašne situacije.

Treniranjem uma (čitanjem, učenjem) možete postići zavidan nivo jasnoće i svjesnosti, tako da će vam biti mnogo lakše zapamtiti svoje snove. Iako su nekada i suviše realni, snovi su samo plod podsvijesti i mašte. Kada razlučite između realnog i apsurdnog u svome umu, bez problema ćete moći prepričati svaki odsanjani san.