Moda i ljepota
0

Otkrivene razlike između srca žene i muškarca

Sarajevo-x.com
Naučnici su u sklopu istraživanja GENESIS projekta došli do zaključka da postoje velike razlike između srca žene i srca muškarca.

U istraživanju koji vodi Kanadski institut za istraživanje zdravlja, između ostalog, navodi se:

  • bolesno muško srce reagira drugačije na određene medikamente, u odnosu na bolesno srce kod žene;
  • žene ne osjećaju bol u prsima prilikom srčanog infarkta kao muškarci, već se kod njih javlja mučnina i zamor;
  • kod muškaraca u tinejdžerskoj dobi češće se razvija problem visokog krvnog pritiska nego kod tinejdžerki. Isto vrijedi i za odrasle, s tim da se broj žena sa visokim krvnim pritiskom poslije menopauze naglo povećava;
  • angiogrami su manje efikasni u otkrivanju srčanih problema kod žena nego kod muškaraca.

Prema vodećoj naučnici ovog projekta Louisi Pilote, potrebno je sprovesti dodatna istraživanja o odnosu spolnih razlika prema srčanim oboljenjima, a žene bi trebale biti opreznije kada se radi o potencijalnim znakovima srčanog udara.

''Moglo bi se dogoditi da ćemo u budućnosti birati lijek na osnovu spola pacijenta'', izjavila je Pilote i napomenula da je ''potrebno donijeti odluku o vjerodostojnosti angiograma kao načina dijagnosticiranja srčanog oboljenja kod žena''.

U posebnom istraživanju iz 2005. godine, koje je objavljeno u magazinu American Journal of Medicine, navodi se da žene koje osjete problem sa srcem, u odnosu na muškarce sa istim problemom, češće zanemaruju ozbiljnost situacije.