Moda i ljepota
0

Otkrivena molekula koja reguliše apetit

Sarajevo-x.com
Japanski naučnici identificirali su molekulu odgovornu za osjećaj sitosti kod sisara, što bi moglo voditi ka pronalaženju novih načina liječenja pretilosti kod ljudi.

Prema dosadašnjim naučnim saznanjima vjeruje se kako dio mozga koji se naziva hipotalamus kontrolira apetit, a japanski naučnici tvrde kako su oni prvi otkrili agens koji uzrokuje rast ili gubitak apetita.

U članku objavljenom u nedjelju na online verziji magazina Nature naučnici su novu molekulu identificirali kao nesfatin-1, koji se prirodno proizvodi u mozgu.

Nakon ubrizgavanja ove molekule u mozak miševa, naučnici su svjedočili slabijem apetitu i gubitku težine kod miševa.

Naučnici su također mogli i potaknuti miševe da jedu više, jednostavnim blokiranjem nesfatina-1.

"Nakon što smo ubrizgali anti-nesfatin-1 antitijelo, miševi su pokazali povećan apetit i na kraju porast tjelesne težine." –izjavio je Masatomo Mori sa odjela molekularnih i medicinskih nauka na Univerzitetu Gunma.

Mori j također vjeruje kako je ovo otkriće veoma značajno za buduće tretiranje gojaznosti, koja je postala značajan zdravstveni problem zemalja u razvoju, ali i razvijenih zemalja.

Prema posljednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije trenutno postoji oko milijardu debljih odraslih osoba širom svijeta, od kojih se njih 300 miliona smatra gojaznim.

Gojaznost je usko povezana sa hroničnim bolestima, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i nekih oblika raka.