Moda i ljepota
0

Otkriven lijek protiv ćelavosti?

FENA
Znanstvenici su otkrili gen koji se dovodi u vezu s gubitkom kose, a mogao bi im pomoći u otkrivanju novoga lijeka za liječenje ćelavosti.

Ovaj gen odgovoran je za rijedak nasljedni oblik gubitka kose, u medicini poznat kao hipotrihoza simpleks, koja pogađa jednu na 200.000 osoba, a manifestira se gubitkom dlaka na glavi još u djetinjstvu.

"Veliki su izgledi za razvoj terapije koja bi mogla utjecati na sprečavanje gubitka kose, utemeljenog upravo na ovom otkriću", objasnila je znanstvenica Regina Betz iz američkog Instituta za humanu genetiku.

Korištenjem uzoraka DNK jedanaest članova jedne obitelji iz Saudijske Arabije u kojoj se genski nasljeđuje rijetka bolest hipotrihoza simpleks, znanstvenici su došli do zaključka da mutacija na genu P2Y5 sprečava proteine, poznate kao receptore rasta na stanicama folikula dlake, da se formiraju na uobičajen način.

To znači da se supstancija potrebna za stimulaciju rasta dlake ne može "primiti" za oštećene receptore, što može objasniti proces pojačanog gubitka kose.

To bi otkriće znanstvenike moglo dovesti do proizvodnje lijekova koji bi potaknuli rast kose djelovanjem spomenutih proteina.