Moda i ljepota
0

Otkriven gen uzročnik "pivskog stomaka"

Klix.ba
Konzumacija piva nije odlučujući faktor za stvaranje tzv. pivskog stomaka - već ovu pojavu uzrokuje varijanta jednog gena - tvrdi grupa naučnika sa Univerziteta u Napulju.

Radi se o genu zaduženom za stvaranje enzima za konverziju angiotensina, koji ima ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Naučni tim je pratio zdravstveno stanje 959 muškaraca sa tri različita oblika tog gena. Ispitanici su bili stari između 25 i 75 godina. Utvrđeno je da se prekomjerna tjelesna težina češće javljala kod ljudi sa varijantom gena poznatom pod nazivom DD.

Od 314 ispitanika čije je zdravlje praćeno tijekom 20 godina, učestalost pojavljivanja prekomjerne telesne težine je, kod onih sa varijantom DD, bila preko dva puta veća u odnosu na one sa ostale dvije varijante gena. Svi dobrovoljci koji su podvrgnuti istraživanju bili su radnici fabrika kompanije Olivetti u predgrađima Napulja, a konkretan oblik ovog gena kod svakog od njih je utvrđen ispitivanjem uzoraka krvi.

Oblik DD odlikuje se identičnošću oba elementa i kod starijih osoba dovodi do značajnijeg povećanja tjelesne težine, rasta krvnog pritiska, odnosno učestalijeg pojavljivanja prekomjerne telesne težine. Naučni tim iz Napulja ističe da su ispitivanjima podvrgnuti samo Italijani i da zbog toga rezultati ne moraju biti mjerodavni za sve pripadnike muškog pola.