Moda i ljepota
1

Online prodaja testa za utvrđivanje spola djeteta

Sarajevo-x.com
Kompanija DNA Worldwide na internetu prodaje test koji omogućava novopečenim roditeljima da saznaju spol nerođenog djeteta već u šestoj sedmici trudnoće. Riječ je o kontroverznom projektu koji bi mogao nagnati roditelje na pobačaj ukoliko nisu zadovoljni rezultatom.

Kompanija DNA Worldwide prodaje ovaj test za samo 3,8 dolara, a kritike ih nimalo ne zabrinjavaju, jer oni, kako kažu, "samo pomažu roditeljima da se na vrijeme pripreme za prinovu".

Test, koji se vrši na kapljici krvi iz prsta trudne žene, je 99% tačan, a u slučaju pogrešne procjene kupci mogu tražiti nazad novac.

Britanski institut za zdravlje djece je prošle godine uspješno obavio sličan eksperimentalni test za utvrđivanje spola djeteta starog sedam sedmica, ali ovaj projekat je pokrenut s ciljem pomoći rizičnoj grupi ženama koje imaju velike šanse za rađanje djece sa različitim poremećajima.

Ovaj test koji možete kupiti na internetu je izuzetno opasan, jer će se mnogi roditelji odlučiti na pobačaj ukoliko im ne odgovara spol djeteta.

Nakon što trudnica uradi test kompanije DNA Worldwide, svoj uzorak šalje u laboratoriju ove kompanije na detaljnu analizu. Rezultati kasnije stižu poštom ili ih klijent može pročitati online koristeći zaštićenu šifru.

Test zapravo podrazumijeva potragu za DNK djeteta u krvi majke. Ukoliko se otkrije Y kromozom, roditelji mogu očekivati sina. Ukoliko nema ni traga Y kromozomima, stručnjaci ove kompanije mogu samouvjereno reći da se radi o djevojčici.