Brend mlade Sarajke
169

ON.design kreira nakit i predmete od betona, prodaju se u Berlinu i Abu Dhabiju

L. K.
Iz ljubavi prema ručnoj izradi, detaljima i eksperimentisanju rodio se ON.design. Ovaj brend predstavlja predmete izrađene od betona, kamena i drugih materijala, a pokrenula ga je studentica master studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Emina Arapčić.

Eminini proizvodi izgledom i kvalitetom govore mnogo više nego što će ona moći objasniti riječima. Dolaze u raznim bojama, oblicima i koriste se za različite namjene pa ćete tako u prodaji naći ogrlice, naušnice, prstenje, saksije...

"Oduvijek sam imala sklonost prema ručnom radu. Po struci sam arhitektica, tako da je i to dodatno utjecalo na moju ljubav prema dizajnu i eksperimentisanju s različitim materijalima i njihovim kombinacijama", objašnjava nam na početku razgovora.

Dodaje kako je prvobitna ideja bila izraditi neobične predmete za stan, a to su svi oni predmeti koje imamo priliku vidjeti u magazinima i na internetu, ali ih do sada nismo imali priliku kupiti. Sve je, kaže nam Emina, krenulo od projekta izrade lampe od betona.

"ON.design je moj 'mali' projekt nastao 2016. godine, kojim sam pokušala objediniti i predstaviti svoje ideje i rad malo široj publici. Otvorenog je koncepta i nije fokusiran samo na izradu predmeta za stan ili namještaj. Tako je nastao i ON.design nakit, ogrlice i prstenje. Ideja je bila da kreiram nosive, jednostavne, ali ujedno i upečatljive komade nakita", govori nam dizajnerica.

Inspiracija za njene predmete je njena svakodnevnica koju prenosi na beton. Svaki proizvod joj predstavlja novi izazov koji je povezan s brojnim pokušajima, proračunima, nacrtima i kalupima. Emina nam pokazuje sve predmete i objašnjava da su najtraženiji produkt za sada ogrlice.

"Proces rada i izrade predmeta/nakita od betona je zahtjevan i isti može da traje i do dvije sedmice. Proces podrazumijeva pravu smjesu betona, izljevanje u kalupe, sušenje, nakon čega slijedi niz faza šmirglanja i poliranja. Proces dizajna i kreiranja novog proizvoda može da traje i nekoliko mjeseci", kaže.

Glavni materijali koje koristi su cement, pijesak, pigmenti za beton, drvo, cink i pluto: "Još dok sam studirala bila sam fascinirana betonom kao materijalom, ali i njegovim mogućnostim korištenja u enterijeru ili za izradu dekorativnih predmeta. Izbor betona kao materijala je sigurno povezan i s mojom strukom".

Naposljetku objašnjava kako svaki komad nakita i ostalih predmeta izrađuje u svojoj kućnoj radionici, što smatra vrlo praktičnim. Rad s betonom je prljav i zahtjevan, kaže nam, pa je važno imati odvojen prostor.

"Predmeti se mogu naručiti preko naše Facebook stranice, Instagram profila ili u online radnji na OREA Bazaaru. Osim toga, neki komadi nakita su izloženi i u One Piece Concept storeu (Abu Dhabi), a dekorativni predmeti - lampe i saksije su izloženi u radnji BerlinLinie u Berlinu.