Moda i ljepota
0

Obrezivanje značajno smanjuje rizik od HIV-a

Sarajevo-x.com
Obrezivanje odraslih muškaraca smanjuje rizik od dobijanja virusa AIDS-a u toku heteroseksualnog odnosa, izvjestio je Nacionalni institut za zdravlje iz SAD-a.

Istraživanje je sprovedeno u Keniji i Ugandi, na određenom broju muškaraca. Neobrezanim muškarcima je zatim ponuđeno da prođu kroz operacionu proceduru obrezivanja.

Veza između muškog obrezivanja i prevencije HIV-a je opažena još u 80-tim godinama. Prvo ispitivanje sprovedeno na 3.000 muškaraca u Južnoj Africi, pokazalo je da obrezivanje smanjuje rizik od HIV-a za 60%.

''Muško obrezivanje smanjuje individualni rizik od infekcije, a time i procenat zaraženih HIV-om u zajednici'', navodi AIDS ekspert Dr. Anthony Fauci, direktor Instituta za alergijske i infekcijske bolesti na Nacionalnom institutu za zdravlje SAD-a.

Fauci naglašava da obrezivanje ipak nije savršena forma zaštite. Muškarci koji su obrezani ne smiju prestati koristiti kondom ili preuzimate druge rizike, jer obrezivanje ne daje zaštitu od zaraze HIV-om putema analnog seksa ili injekcijskog korištenja droga.

Svjetska zdravstvena organizacija WHO planira međunarodni samit po ovom pitanju početkom iduće godine, koji bi rezultate istraživanja definisao kroz politiku koja promovira sigurno muško obrezivanje, ali podučava muškarce da im to ne pruža savršenu zaštitu.

Ako bi muško obrezivanje bilo prihvaćeno širom svijeta, predviđa se da bi to smanjilo broj zaraženih HIV-om za nekih desetak hiljada godišnje. Fauci navodi primjer modela iz Južne Afrike koji sugerira da bi se na taj način broj HIV zaraženih mogao umanjiti za 2 miliona.

Zašto muško obrezivanje igra tako važnu ulogu? Ćelije na višku kože penisa su posebno osjetljive na primanje HIV virusa. Takođe, taj višak je osjetljiviji od jače kože koja ga okružuje, što obezbjeđuje površinu preko koje virusi lakše penetriraju u organizam, objasnio je Fauci.