Moda i ljepota
0

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na preminule od AIDS-a

FENA
Razvojni program UN-a (UNDP), u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravlja i nevladinim organizacijama, organizirao je u nedjelju u devet gradova BiH obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na preminule od AIDS-a.

Ovo je prvo obilježavanje Dana sjećanja na žrtve AIDS-a u BiH od 1983. godine, otkako se ovaj datum obilježava širom svijeta.

Govoreći na manifestaciji koja je organizirana u Sarajevu, glasnogovornica UNDP-a Asja Čengić je navela da je od 1987. godine u BiH službeno registrirano 126 zaraženih. Međutim, smatra se da je stvarni broj zaraženih znatno veći, oko 400, dok nema službenih podataka o broju umrlih od AIDS-a u BiH.

Iako u BiH nema naznaka epidemije ovo bolesti, UNDP sa svojim partnerima želi ovim putem započeti intenzivnu javnu kampanju informiranja, posebno protiv stigme prema zaraženim od virusa HIV-a, kazala je Čengić, naglašavajući da je kod mladih u BiH svijest o AIDS-u na veoma niskom nivou.

Ona je govorila i o problemu diskriminacije oboljelih od AIDS-a u BiH, te kazala da je potreban intenzivan rad na tom problemu.

Zaraženi i oboljeli se suočavaju s raznim oblicima diskriminacije - djeca oboljelih su stigmatizirana, problemi na poslu, u stanovanju, odnosno u ostvarenju svih osnovnih životnih funkcija - te se može reći da je ova kategorija ljudi potpuna socijalno isključena u BiH, izjavila je Čengić.

Prvo obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na preminule od AIDS-a je održano 1983. godine kada je uzrok AIDS-a bio nepoznat i kada je u svijetu zabilježeno svega nekoliko hiljada smrtnih slučajeva.

Od 1983. pandemija je odnijela više od 28 miliona života, a trenutno u svijetu živi oko 42 miliona osoba sa HIV-om i AIDS-om.