Moda i ljepota
29

Novogodišnji Showroom: Mladi kreativci pokazali šta znaju i umiju

Piše: S. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izložba kreacija domaćih dizajnera i arhitekata održava se danas u Sarajevu Kako su nam rekli izlagači, ovo je jedna od rijetkih prilika za promociju umjetnosti koja se u našoj državi najčešće stavlja u drugi ili čak treći plan.

Tema izložbe je Nova godina, tako da su i izložbeni predmeti bili prilagođeni jednom novogodišnjem ambijentu.

"Osnovni cilj Showrooma je promocija domaćih umjetnika dizajnera. Mislim da nemamo dovoljno prilike za promociju domaće umjetnosti, tako da ovakve izložbe imamo više puta godišnje. Ovaj Showroom postavljen je na temu Nova godina. Ukupno učestvuje devet umjetnika i dizajnera iz cijele BiH", rekla nam je Narcisa Cvitanović, jedna od organizatorica.

Izložbeni predmeti uključuju zanimljivi namještaj, slike, nakit, a uglavnom se radi o ručnim radovima visoke kvalitete.

"Došla sam na Showroom kako bih predstavila nakit od polimerne gline, koji proizvodim već nekoliko godina unazad. Radi se o vrlo kvalitetnom materijalu, koji je i pogodan za djecu s obzirom da nije toksičan. Ovakav nakit vrlo je moderan u svijetu, a na našem tržište tek doživljava ekspanziju", za Klix.ba je izjavila Irma Marković, jedna od učesnica.

Ovom događaju prisustvovali su i umjetnici iz drugih krajeva svijeta.

Marijana Kramarić radi kao modna dizajnerka u Edinburghu, a svojim kreacijama obogatila je i novogodišnji Showroom.

"Moje kreacije osmišljene su tako da se mogu nositi u bilo kojem ambijentu. Drugim riječima moju kreaciju možete obući na posao, a onda uz nekoliko sitnih promjena na večeru u otmjenom restoranu", objasnila nam je Marijana.

Showroom se nalazi u Cinema City Multiplexu u Sarajevu, a trajat će do 20.12. u periodu od 12:00 do 18:00 sati. Ulaz je besplatan.