Uvid u život umjetnika
2

Novi Pirellijev kalendar posvećen je najvećim talentima u svijetu muzike

N. O.
Foto: Bryan Adams
Foto: Bryan Adams
Pirelli je predstavio "On the Road" - svoj kalendar za 2022. godinu, u kojem su na fotografijama zastupljena neka od najvećih imena muzičke industrije, kao što su Iggy Pop, Cher, Grimes i Jennifer Hudson.

Ovo izdanje renomiranog kalendara snimio je Bryan Adams, kanadski pjevač koji je postao fotograf, i posvećeno je "najvećim talentima u svijetu muzike", navodi se u saopštenju za javnost.

"Na putu sam bio posljednjih 45 godina, jer život muzičara čine putevi, putovanja, čekanje u hotelima i sati iza pozornice", rekao je Adams u izjavi.

Od 1964. Pirelli kalendar priredilo je ukupno 37 fotografa -uključujući Annie Leibovitz, Marija Testina i Herba Rittsa - i predstavljao je impresivan spisak talenata, kao što su modeli Kate Moss i Naomi Campbell i glumice Sophia Loren i Maggie Cheung.

Za kalendar za 2017. Peter Lindbergh snimio je mnoštvoo holivudskih glumaca, uključujući Umu Thurman i Kate Winslet, u seriji ogoljenih crno-bijelih portreta.

Verzija za 2022. godinu je 48. po redu izdanje italijanske kompanije i istovremeno uvid u život umjetnika koji putuje - od glamuroznih višespratnih bilborda koji se uzdižu iznad nivoa ulice do ostataka posluge u sobi: srebreni poslužavnici razbacani po podu, polupojedene salate i prazne čaše za vodu.

Fotografije prate razigrani narativni luk: svakog mjeseca Adams predstavlja ne samo novu zvijezdu, već i novu scenu.

Za mjesec maj fraza "ulazak u backstage" uvodi tri fotografije Cher kako se šepuri kroz labirintne hodnike neimenovanog mjesta kao scenski menadžer.

U novembru samo riječ "aftershow" prati nekoliko fotografija Rite Ore kako pozira u kadi, odsutno sipajući piće preko ruba. Svaki mjesec također ima vremenski žig, što znači da je Adamsova priča o životu na putu uredno upakovana tako da predstavlja raspon jednog dana.

To je ikonografija rock zvijezda u svom najboljem izdanju, koja se oslanja na voljene, ako ne i pomalo klišeizirane, slike smrskanih karmina, napuštenih mikrofona i zvijezda smještenih na vrhu klavira.

Cijeli kalendar snimljen je u samo tri dana, a većina poznatih ličnosti fotografisana je u Los Angelesu, dok su fotografije Saweetie snimljene u hotelu La Scalinatella na Capriju u Italiji.

Sam Adams zatvara kalendar autoportretom i natpisom: "Na putu do sljedećeg nastupa".