Moda i ljepota
0

Novi lijek protiv malarije

NINA
Skupina američkih, australskih i švicarskih istraživača nada se da je sintetizirala novu vrstu lijeka protiv malarije, koji, sudeći prema preliminarnim testovima, ljudi dobro podnose.

To bi najzad omogućilo učinkovitu borbu protiv te bolesti koja u Africi svakih 30 sekundi ubije po jedno dijete.

U pitanju je molekula nazvana OZ 277. Sintetizirana je po uzoru na jedan sastojak kineske biljke artemizine, objavila je britanska naučna revija Nature, zajedno s rezultatima istraživanja stručnjaka iz Nebraske (SAD), Monasha (Australije), švicarskog instituta za tropske bolesti i farmakološke tvrtke Hoffmann Rosche.

Trenutno se proizvodi, kako je javila agencija AFP, u neprofitnoj organizaciji MMV (Medicine for Malaria Venture), koja radi na pronalaženju novih jeftinih lijekova protiv malarije, uz pomoć indijske farmaceutske kuće Ranbaksi.

Testiranje podnošenja i neškodljivosti novog lijeka obavlja se u Velikoj Britaniji. Ispitivanje na oboljelima započet će u januaru 2005. i ako sve bude kako treba, naučnici se nadaju da će to biti do sada najučinkovitiji lijek protiv malarije koja je izlječiva bolest, ali od nje godišnje umre više od milion ljudi.

Do sada su dobivani polusintetički lijekovi od biljke artemizine, a prednost OZ 277 je što se može potpuno sintetizirati.

Cijena njegove proizvodnje je toliko niska da je dostupan i afričkim državama, a uzima se oralno, jednom dnevno, najviše tri dana.