"Scene Sarajeva"
15

Novi editorijal Belme Tvico: Sjećanje na sarajevskog fotografa Almedina Handanovića

L. K.
Foto: Nahoko Spiess
Emotivna saradnja Belme Tvico-Stambol i preminulog fotografa Almedina Handanovića ugledala je svjetlo dana. Radi se o "Scenama Sarajeva" koje predstavljaju prošlost prikazanu u kvadratima.
Fotografije koje su poslužile kao inspiracija za dizajnericin projekt napravio je poznati sarajevski fotograf Almedin Handanović - noćni lovac na svjetlo.

"Djevojka stoji pored obale dok ljudske sjene prolaze niz strmu ulicu prekrivenom snijegom. Krovovi u gradu uspravno miruju u zvjezdanoj noći dok Sarajevo ide na spavanje. Boje kao toplo crvena, raskošna okra, tamno zelena, blještavo bijela i modro plava te navode da se ispružiš kroz nebo. Osjeti se nostalgija u zraku dok napola očekuješ da čuješ staru pjesmu na radiju i osjetiš miris lokalne kuhinje", opisuje dizajnerica.

Handanović je napravio veliki broj sjajnih fotografija Sarajeva, a preminuo je prošle godine u Sarajevu u 38. godini.

"U treptaju oka je napustio ovaj svijet bez da smo imali priliku da se oprostimo na pravi način. Došlo je pravo vrijeme da se otkrije njegov rad u kojem se nalaze prva fotografska istraživanja i arhivirani materijal. Veoma delikatno izabran Instagram portfolio njegovog rada je sada u posjedu njegove supruge Adne. Bitno se sjetiti koliko je njegova mašta uvijek bila u pokretu i koja služi kao primjer mnogim kreativnim vizionarima. Ne samo kao dokumentarni uređaj, već kao oblik umjetnosti nam njegove fotografije pokazuju da gledamo svijet kao novi i osjećajnu iluziju", nastavlja Tvico.

Dodaje kako je Handanović uspio pokazati istinu kroz svoje fotografije, što je ideja koja uzbuđuje svakog istinskog umjetnika. Tvico se prisjeća i duboko poštuje sve ono što je ovaj fotograf vidio i zabilježio svojom kamerom.

Potpuno fascinirana njegovim radom, modna dizajnerica je prepoznala prelijepu oazu u njegovom radu koja samo čeka da se podijeli i istraži. Ističe posebnu zahvalnost Gradu Sarajevu za podršku u kreiranju ovog projekta. Ovaj editorijal služi kao doprinos njegovom uticaju kojeg se uveliko sjećamo.

Tvicin je lični poduhvat da se sačuva njegovo nasljedstvo. Znajući priču iza njegovog unikatnog života i rada samo doprinosi dirljivosti: "Ljudi idu i ponekad se ne vrate. Njegove smislene i raskošne fotografije ostaju, on u njima i dalje živi".