Moda i ljepota
0

Nova terapija u liječenju reumatoidnog artritisa

FENA
Novi terapeutski princip u liječenju reumatoidnog artritisa namijenjen osobama koje su iscrpile sve mogućnosti u liječenju te bolesti imunog sistema predstavljen je danas na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS).

Šef Odjela za bolesti srca i reumatizam KCUS-a doc. dr. Šekib Sokolović na pres-konferenciji je precizirao da se radi o biološkom lijeku mabhtera, najsavremenijoj terapiji koja se daje u obliku infuzije i to dvije doze u razmaku od 15 dana. Rezultati su vidljivi ubrzo, a u slučaju potrebe terapija se ponavlja nakon godinu dana.

Radi se o lijeku koji nije na esencijalnoj listi i košta oko 13.000 KM. U inozemstvu taj lijek košta oko 5.000 eura. Nasreću, taj lijek je, zahvaljući donaciji, osiguran za Salihu Begović (1967.) iz Hadžića koja od 1992. godine boluje od teškog oblika reumatoidnog artritisa.

Ona kaže da je dosad prošla sve faze liječenja i koristila sve vrste lijekova protiv te bolesti. U martu je primila dvije infuzije novog lijeka, a kako kaže, rezultate je osjetila ubrzo. Više ne uzima druge lijekove koje je dosad uzimala svakodnevno. Danas normalno obavlja svakodnevne poslove, ne budi se s bolovima i ne osjeća strašne bolove na promjenu vremena.

Za septembar je planirano formiranje udruženja oboljelih od te bolesti, a glavni zadatak će biti zalaganje za osiguravanje što kvalitetnijeg liječenja za oboljele.

Reumatoidni artritis je teško oboljenje imunog sistema, a može izazvati deformitete tijela. Na KCUS-u je za šest mjeseci pregledano oko 900 pacijenata s nekim od oblika reumatskih oboljenja, a oko 90 posto oboljelih pozitivno reagira na klasičnu terapiju koja se primjenjuje u liječenju reumatoidnog artritisa.