Takmičenje ljepote
15

Nova Miss Universe je predstavnica Južnoafričke Republike

E. Sk.
Foto: AFP
Foto: AFP
Predstavnica Južnoafričke Republike Zozibini Tunzi nova je Miss Universe 2019. Atraktivna Afrikanka koja je osvojila prestižnu titulu ima 26 godina, dolazi iz grada Tsolo, aktivistica je i angažirana na projektu protiv svih oblika nasilja.

Društvene mreže koristi kao platformu za razvijanje mišljenja protiv diskriminacije te je zagovornik prirodne ljepote i ohrabruje žene da budu prirodne i ono što jesu.

Nakon preliminarnog takmičenja, koje uključuje intervju sa članovima žirija te predstavljanje u kupaćim kostimima i večernjim haljinama održanom dva dana prije finala izabrano je po pet predstavnica iz Europe, pet iz Afrike/Azije, pet sa američkog kontinenta i još pet najuspješnijih neovisno o kontinentu s kojeg dolaze nazvanih ''wild cards''.

Među dvadeset najljepših plasirale su se Indonezija, Južna Afrika,Vijetnam, Nigerija,Tajland, Albanija, Francuska, Island, Hrvatska, Portugal, Portoriko, Peru, Dominikanska Republika, Meksiko, USA, Filipini, Venecuela, Indija, Brazil i Kolumbija.

Foto:AFP
Foto:AFP

Nakon takmičenja u kupaćim kostimima natjecanje su kao Top10 nastavile USA, Kolumbija, Portoriko, Južna Afrika, Peru, Island, Francuska, Indonezija, Tajland i Meksiko.

Nakon razgovora sa žirijem i odgovora na pitanja među missicom je okrunjena lijepa Zozibini Tunzi dok je njenom prvom pratiljom proglašena Portorikanka Madison Anderson, a drugom pratiljom Meksikanka Sofia Aragon.