Moda i ljepota
0

Njemačka: Postignut dogovor o reformi zdravstvenog sistema

FENA
Stranke njemačke vladajuće koalicije postigle su u ponedjeljak, nakon višemjesečnih pregovora, dogovor oko oblika reforme zdravstvenog sistema, jedne od najvažnijih stavki temeljite reforme ukupnoga socijalnog sistema započete za vrijeme kancelara Gerharda Schroedera, a preuzete od vlade kancelarke Angele Merkel.

"Danas smo postigli istinski napredak", izjavila je kancelarka nakon cjelonoćnih pregovora između predstavnika stranaka vladajuće koalicije Kršćansko-demokratske unije (CDU), Kršćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

"Strukturalne reforme zdravstvenog sistema donijet će značajne uštede, a to je i osnovni cilj ovog poduhvata", zaključila je Merkel.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom izrazili su i predsjednici CSU-a i SPD-a Edmund Stoiber i Kurt Beck.

Cilj reforme zdravstvenog sistema je smanjenje troškova kroz strukturalne promjene. Tako je predviđeno osnivanje tzv. zdravstvenog fonda iz kojeg bi blagajne zdravstvenih osiguranja dobivale sredstva. Također je predviđena bolja suradnja između kućnih liječnika, klinika i poliklinika kako bi bile izbjegnute usporedne strukture a time i gomilanje troškova.

U svrhu uštede predviđeno i jače okretanje tzv. genericima, tako da će liječnici ubuduće, gdje god je to moguće, biti dužni prepisivati jeftinije lijekove. Novost je isto tako i predviđeno djelomično financiranje zdravstvenog sistema iz poreznih sredstava.

Opozicija i neovisni ekonomisti žestoko su kritizirali postignuti dogovor oko reforme zdravstvenog sistema predbacujući mu nedjelotvornost i dodatno gomilanje birokratije.

"Kompromis vladajuće koalicije je opasan i neodgovoran", smatra Guido Westerwelle, predsjednik najveće oporbene stranke u Bundestagu Liberalno-demokratske stranke (FDP). Liberali posebno kritiziraju najavljeno podizanje zdravstvenog doprinosa uposlenih za 0,5 posto.

"Time se postiže suprotan učinak cilju reforme a to je, između ostalog, i pojeftinjenje rada u Njemačkoj", zaključio je Westerwelle, prenosi Hina.

Neovisni instituti, poput Instituta za gospodarska istraživanja iz Koelna, vladi zamjeraju da najavljenom reformom neće postići osnovni cilj, a to je smanjenje birokratije i smanjenje moći lobija u zdravstvenom sistemu, prije svega liječničkoga i apotekarskog, koji ustraju na strukturama koje njemačko zdravstvo čini jednim od najskupljih na svijetu.