Moda i ljepota
0

Nikotin uzrokuje iste promjene u mozgu kao i droga

Sarajevo-x.com
Pušenje uzrokuje dugoročne promjene u ljudskom mozgu slične onima koje se dešavaju u životinjskom mozgu nakon uzimanja kokaina, heroina i sličnih droga, saopćili su ove sedmice naučnici iz državnog instituta za ovisnosti o drogama SAD-a.

Studija moždanog tkiva preminulih pušača i nepušača je ukazala na promjene koje se dešavaju u moždanom tkivu pušača iako su davno prestali pušiti.

"Prikupljeni podaci nam ukazuju na postojanje dugoročnih hemijskih promjena u ljudskom mozgu", saopćio je Michael Kuhar sa Univerziteta Emory u Atlanti, koji nije učestvovao u pomenutoj studiji.

"Primjećene hemijske promjene sugeriraju postojanje psihološke osnove za ovisnost o nikotinu", dodao je Kuhar.

U studiju koju je predvodio Bruce Hope iz nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u, izvršene su analize dva enzima pronađena u unutrašnjosti moždanih ćelija tj. neurona.

Ovi enzimi pomažu neruonima da koriste hemijske signale poput onih koje kreira supstanca poznata kao dopamin.

Pokazalo se da su pušači i bivši pušači imali visoke razine pomenutih enzima, a prema riječima Brucea Hopea iste rezultate su imali eksperimenti u kojima su naučnici davali životinjama kokain i heroin. Nema sumnje da su ove droge izazvale iste hemijske promjene u mozgu životinja, kao što je to slučaj sa pušačima.

Mnogi naučnici već odavno tvrde kako nikotin izaziva jaču ovisnost od one koju stvara heroin.