{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Niko ne voli Francuze manje od njih samih

F
27.4.2007. u 19:10
0
0
Niko ne voli Francuze manje od njih samih
0
Niko ne voli Francuze manje od njih samih
Francuzi mrze sebe više od svih ostalih nacija, pa čak i od Amerikanaca koji već neko vrijeme pokazuju veliki animozitet prema galskom narodu.
Prema rezultatima istraživanje koje su list International Herald Tribune i francuski TV kanal France 24 proveli u šest zemalja, 44 posto Francuza loše misli o svojim sunarodnjacima, dok o Francuzima loše misli 38 posto Amerikanaca.

Suprotno njima, tek 14 posto Nijemaca, 25 posto Talijana, 29 posto Španaca i 33 posto Britanaca ima negativno mišljenje o Francuzima, rezultati su ove ankete.

Najljepše mišljenje o Francuzima imaju njihovi prvi susjedi Nijemci, od kojih je 73 posto kazalo da visoko cijeni "potomke Asterixa i Obelixa".

To stanovište dijeli i 63 posto Talijana, 54 posto Španaca, 51 posto Francuza, 41 posto Britanaca i svega 35 posto Amerikanaca.

Odnosi između Francuske i SAD-a zahladili su zbog protivljenja Pariza ratu u Iraku.

Jedno drugo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, pokazalo je kako 74 posto Amerikanaca smatra da ko god bude pobijedio 6. maja na francuskim predsjedničkim izborima, morao bi se potruditi da poboljša odnose sa SAD-om.

S tim je saglasno 41 posto Francuza, dok ih je 20 posto reklo kako bi Pariz trebalo još više da se distancira od Washingtona.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: