Moda i ljepota
0

Nijemci najdeblja evropska nacija

FENA
Nijemci su najdeblja evropska nacija a tri četvrtine muškaraca i preko polovica žena koje žive u Njemačkoj s medicinskog je stajališta predebelo, piše njemački dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" u četvrtak.

"Pivo, masnoće i nedovoljno kretanje učinilo je Nijemce najdebljom evropskom nacijom", piše "Sueddeutsche Zeitung" pozivajući se na rezultate istraživanja Međunarodnog društva za proučavanje debljine (IASO) koji bi trebali u cijelosti biti objavljeni u nedjelju.

Kako nadalje proizlazi iz studije, 75 posto Nijemaca i 59 posto Njemica su predebeli od čega 22 posto bolesno (adipozitet). Tako se Nijemci prema najnovijim saznanjima nalaze na istoj razini s građanima SAD-a na koje se obično upire prstom kada se pokrene tema debljine.

Nijemci su s prvog mjesta na ljestvici najdeblje evropske nacije "skinuli" Čehe iza kojih dolaze Grci i Kiprani. Britanci, koji su prošle godine vodili na toj neslavnoj ljestvici nestali su s prvih mjesta.

"Glavni razlog debljine je nedovoljno kretanje što pogađa 60 posto stanovništva", smatra Francesco Branco, stručnjak za prehranu pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Nijemci, osim toga, 35 posto kalorija uzimaju iz masnoća a i obilno konzumiranje piva, koje je kalorično a ne donosi osjećaj sitosti, pridonosi širenju debljine, smatra Branco.

Debljina je isto tako, kako proizlazi iz studije, raširenija među slabije obrazovanim i siromašnijim slojevima društva, javila je Hina.

Evropski predstavnik IASO-a Vojtech Heiner uopozorava da bi posljedice debljine uskoro mogle ugroziti stabilnost blagajni zdravstvenih osiguranja.

"Njemačka mora računati s enormnim opterećenjem zdravstvenog sistema", zaključio je Heiner.