Jedinstveno i unikatno
565

Nihad Žiga je jedini muškarac u BiH koji pravi nakit soutache tehnikom

Piše: S.H.P.
Izrada nakita je u posljednje vrijeme popularan i vrlo zahvalan hobi. Novinar Nihad Žiga je, pored svog primarnog zanimanja, jedini muškarac u našoj državi koji se bavi izradom nakita soutache tehnikom. Njegov nakit odlikuju živopisne, jarke boje, ženstvenost i romantični detalji.

Žiga se kreativnim radom počeo baviti prije sedam godina, uz prijateljicu koja je također bila na početku bavljenja kreativnim radom. Malo po malo, prepustio se kreativnosti, a kada to učinite, kako kaže, više nema natrag. Umjetnost i kreativnost vam postanu neobjašnjiva potreba koju jednostavno morate ispuniti radom i stvaranjem.

"Počeo sam izradom nakita od perlica, ali zbog nedostatka kvalitetnog materijala, okrenuo sam se drugim tehnikama. Onda sam na internetu pronašao soutache tehniku u koju sam se naprosto zaljubio. Isprva je bilo teško, što zbog zahtjevnosti tehnike, što zbog materijala, ali sam uspio i sada stvaram tom predivnom tehnikom", rekao je Nihad koji inspiraciju za izradu svog nakita crpi iz svega što ga okružuje.

Kaže i da voli stvarati u trenutku, kada ga nešto inspiriše, a svaki njegov komad nakita je potpuno unikatan i nikad se ne može napraviti isti, tako da uvijek napravi samo jedan komad. Najčešće su to ogrlice, naušnice i broševi.

"Boje, cvijeće, duga, kiša, u svemu se može pronaći inspiracija. Posebno me inspirišu različite zemlje, elementi, gradovi pa tako imam ogrlicu inspiriranu Brazilom, Peruom, Turskom, New Yorkom, New Orleansom, Meksikom, vodom, vatrom, zemljom, zrakom itd. Svaka moja ogrlica ima ime i priču iza sebe", rekao je Nihad Žiga.

Ponosan na svoj hobi

Soutache tehnika je jedna od najzahtjevnijih tehnika izrade nakita. Kod izrade morate paziti na svaki vez, na zategnutost, sve mora biti urađeno vrlo precizno, jer samo jedna greška može odvesti cijeli rad u krivi smjer. Zbog toga se mora posvetiti mnogo vremena ako želite da to dobro izgleda.

"Za soutache tehniku i nakit uvijek su potrebni najbolji mogući materijali. Najčešće koristim staklo, poludrago kamenje, metal i naravno neizostavne soutache trakice koje su osnova svega. To su ustvari trakice za ukrašavanje odjeće, ali kada se poredaju jedna na drugu i ušiju zajedno vođeni određenim pravilima, od njih možete napraviti nevjerovatne oblike", rekao je Žiga.

Materijal za izradu nakita nabavlja u Sarajevu, no kako kaže izbor boja je veoma ograničen. Zbog toga mu prijatelji često donose trakice iz inozemstva, ali i sam preko interneta naručuje ono što ne može nabaviti u svom gradu.

Žiga pravi prvenstveno ženski nakit, a kada je pokrenuo svoju Facebook stranicu i brend Monrose Jewelry želio je da pratitelji njegov nakit prepoznaju kao unikatan i jedinstven.

"Reakcije na moj nakit su uvijek dobre i uvijek mi daju samopouzdanja, i to puno znači, ali naprimjer, zna se desiti da se neka ogrlica meni nikako ne svidi i nisam zadovoljan njom, a prva se proda i ljudi budu oduševljeni", rekao je Nihad i dodaje kako, iako smo društvo puno predrasuda, nije imao negativnih komentara na svoj hobi.

Ponosi se činjenicom što je jedini muškarac koji se bavi izradom nakita.

"Iskreno, do sada nisam imao nikakvih negativnih reakcija, što posebno čudi ako znamo u kakvom društvu, nažalost, živimo, jer ako si drugačiji, odmah si i pod nekom etiketom. Srećom, kao što rekoh, nisam imao problema, niti negativnih reakcija. Reakcije su uvijek iznenađenje i nevjerica da upravo ja to stvaram. Svi najbolji svjetski dizajneri su većinom muškarci, tako da mi i to ide u prilog rekao bih", rekao je na kraju našeg razgovora Nihad Žiga.