Nehuman odnos
16

New York bi uskoro mogao uvesti zabranu prodaje krzna

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
New York bi mogao postati treći američki grad koji će zabraniti prodaju krzna s obzirom na to da njujorški zastupnici gradske skupštine razmatraju mjeru kojom bi zabranili prodaju svih novih proizvoda od krzna, javljaju mediji u SAD-u.

Ova mjera bi mogla promijeniti stanje na ulicama grada koji ima ogroman utjecaj na svjetsku trgovinu, finansije, umjetnost, modu...

Podsjećamo, zabrana prodaje krzna već je uvedena u San Franciscu ove godine, a u Los Angelesu zabrana stupa na snagu od 2021. godine.

Manhattanom ili urbanom oazom New Yorka, gdje život nikada ne staje, u krznu su šetale brojne dame od Marilyn Monroe pa sve danas do sestara Kardashian. Ova situacija mogla bi se uskoro promijeniti.

Vlasnici firmi koje se bave proizvodnjom odjevnih predmeta od krzna kažu kako bi zabrana prodaje krzna mogla ostaviti bez posla hiljade ljudi, javlja Elle. S druge strane, aktivisti za zaštitu životinja naglašavaju kako je nošenje krzna barbarsko i nehumano.

"Ekonomski razvoj i okrutnost ne smiju se miješati. Proizvodnja krzna oslanja se na nasilje nad nevinim životinjama, što ne bi trebao biti ničiji posao", izjavila je članica njujorške skupštine Linda Rosenthal.

Sudbina odluke o zabrani krzna u New Yorku bit će poznata u narednih nekoliko mjeseci.