Studije pokazale
0

Neuromišićna masaža pomaže uklanjanju celulita bez skupih krema i operacija

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova studija pokazala je da postoji način da se riješite celulita bez poduzimanja drastičnih mjera poput operacije i preskupih krema.

Naime, studija koja je objavljena u medicinskom časopisu Cogent Medicine posebno se osvrnula na učinke fascijalne manipulacije, tj. neuromišićne masaže, na celulit kod žena. Fascijalna manipulacija je vrsta ručnog masažnog tretmana koji se obično koristi za ublažavanje boli. U određenim slučajevima, ukoliko vam je rade nestručne osobe, može uzrokovati modrice i povrede.

Ispitanici koristili metodu neuromišićne masaže. U studiji su učestovale 43 žene. Istraživanje je trajalo 12 sedmica, a 33 žene potvrdile su da im se celulit smanjio nakon korištenja ove metode.

Istraživanje je dokazalo da je redovno korištenje ove metode jeftina i alternativna metoda uklanjanja ili bar umanjivanja celulita. Osim toga, ovom masažom stimulira se i proizvodnja kolagena.

Cilj neuromišićne masaže je doprijeti u dubinu mišića i pripadajuće ovojnice (fascie) na kojoj se stvara miogeloza. To se postiže pritiskom na žarište čime se izaziva povišenje topline lokalno, a za posljedicu se dobija pretvaranje miogeloze u fluidno stanje. Mišić se tada vraća u svoj fiziološki i anatomski oblik, što podrazumijeva elastičnost, bolju cirkulaciju i provodljivost živčanih impulsa.

O celulitu je do sada napisano puno studija. Vjeruje se da između 80 i 90 posto žena ima celulit, koji se pojavljuje na bedrima, stražnjici i bokovima. I muškarci mogu imati celulit, ali on nije toliko čest jer se struktura njihovog vezivnog tkiva razlikuje od ženskog.

Hormonski, genetski faktori i nezdrav način života pridonose razvoju celulita. Također i slaba cirkulacija može doprinijeti pojavi celululita.