Moda i ljepota
0

Neravnopravnost na modnim pistama: Modna industrija je jedina u kojoj žene zarađuju više

Klix.ba
Gisele Bundchen (Foto: EPA)
Gisele Bundchen (Foto: EPA)
Prema riječima agenata iz najvećih svjetskih agencija za modeling, muški manekeni i modeli plaćeni su i do 75 posto manje u odnosu na njihove kolegice.

"To je jedina industrija na svijetu u kojoj muškarci zarađuju manje od žena. To je nepravedno prema njima i mislim kako nema nikakve veze sa osnaživanjem žena", rekla je Elizabeth Rose, agent za muške modele koja je prije nekoliko decenija pomogla Naomi Campbell i Cindy Crawford da izgrade svoje uspješne karijere.

Manekenke mogu zaraditi i preko 50.000 dolara za samo jedan izlazak na modnu pistu, dok muškarci u prosjeku zarađuju oko 15.000 dolara.

Elizabethini modeli se, nakon završetka London Fashion Weeka, sada pripremaju za sedmice mode u Milanu i Parizu, a ona dodaje kako se situacija sa potcijenjenošću muških modela mijenja, s obzirom na to da oglašivači sve više traže i muške modele kao i ženske.

"Zašto su žene plaćenije od muškaraca? Zato što oglašivači znaju kako žene plaćaju mnogo više za proizvode za njegu i ljepotu proizvedene isključivo za njih, nego što muškarci plaćaju identične verzije svojih proizvoda za njegu", smatra Elizabeth.

Počevši od novog milenija, muškarci sve više vode računa o svom izgledu te ih se i podstiče na korištenje proizvoda za njegu kose kao i kozmetike.

Najplaćenija manekenka Gisele Bundchen je, prema Forbesovom izvještaju, prošle godine zaradila nevjerovatnih 44 miliona dolara, dok je najplaćeniji maneken bio Sean O'Pry sa zarađenih tek 1,5 miliona dolara u 2015. godini, piše BBC.

Sean O'Pry (Foto: EPA)
Sean O'Pry (Foto: EPA)

Elizabeth je spremna na pregovore oko plata njenih modela ukoliko se ovakva diskriminacija nastavi, ali je sigurna kako muškarci, barem u ovoj industriji, nikada neće zarađivati ni približno koliko i žene.

Međutim, postoji jedan stvar u modnoj industriji koja diskriminiše žene više u odnosu na muškarce, a to je radni staž ili "rok trajanja".

Karijera muških modela i manekena traje duže, a većina onih koji su u odnosu na svoje kolege dobro plaćeni, već su prešli tridesetu, dok većina ženskih manekenki otprilike tada i odlazi u penziju.