Moda i ljepota
0

Nedostatak tjelesne aktivnosti pogubniji od cigarete

NINA
Nedostatak tjelesne aktivnosti opasniji je za zdravlje nego pušenje, tvrde autori jedne studije urađene u Hong Kongu, koja je pokazala da je broj smrtnih slučajeva zabilježen 1998. zbog nedostatka fizičke aktivnosti prelazio broj smrtnih slučajeva izazvanih pušenjem.

Od 24.079 stanovnika Hong Konga starijih od 35 godina koji su preminuli 1998., više od 6.400 preminulo je zbog nedostatka tjelesne aktivnosti, dok je od posljedica pušenja preminulo 5.700 osoba, navodi se u studiji koju je objavio list South China Morning Post, prenosi agencija AFP.

Istraživači Univerziteta u Hong Kongu i ministarstva zdravlja ispitivali su rođake preminulih o načinu njihovog života, odnosno o tjelesnim aktivnostima koje su upražnjavali u slobodno vrijeme tokom posljednjih 10 godina života.

"Izračunali smo da se oko 20 posto smrtnih slučajeva građana Hong Konga starih 35 godina i više može dovesti u vezu s tjelesnom neaktivnošću. To čini ukupno 6.450 slučajeva", izjavio je predstavnik odjela za zdravlje pri Univerzitetu u Hong Kongu. "Broj smrtnih slučajeva zbog fizičke neaktivnosti prelazi broj smrtnih slučajeva zbog pušenja koji je 1998. iznosio 5.270", dodao je on.

Studija je pokazala da je od osoba umrlih 1998. samo trećina upražnjavala neku tjelesnu aktivnost mjesec dana prije smrti.

Autori studije upozoravaju nepušače koji vjeruju da su boljeg zdravlja nego pušači i ističu da je dobro to što ne puše, ali dodaju da se izlažu velikim rizicima ukoliko ne rade nikakve vježbe.