{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne prepoznajete neke mirise – možda ste šizofrenični!

S
6.2.2007. u 11:44
0
0
Ne prepoznajete neke mirise – možda ste šizofrenični!
0
Ne prepoznajete neke mirise – možda ste šizofrenični!
Ako ne možete prepoznati određene mirise, možda ste na putu da dobijete Alzhajmerovu ili Parkinsonovu bolest, opsesivno-kompulsivni poremećaj ili čak šizofreniju, utvrđeno je u jednom australskom istraživanju.
Istraživači sa Univerziteta Melbourne napravili su 40 kartica sa različitim mirisima, a onda je izvršeno anketiranje osoba koje su trebale raspoznati različite mirise, kao što su, naprimjer, miris narandže, kafe, benzina i ruže.

Za one osobe koje nisu uspjele raspoznati neke mirise, utvrđeno je da imaju određeni umni poremećaj u razvoju. Profesor Christos Pantelis je izjavio za ABC da sposobnost čula njuha osigurava informacije o moždanoj strukturi i funkcijama.

„Mentalna bolest može zaustaviti potpuni razvoj prednjeg moždanog režnja, dok degenerativne bolesti vode njegovom oštećenju“, izjavio je Pantelis. „Ovo područje mozga se koristi za analiziranje i identificiranje mirisa, tako da abnormalno čulo njuha može indicirati probleme i sa dijelom mozga koji se koristi za 'razmišljanje'.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: