|

Ne postoji veza između dojenja i dječje inteligencije

Ne postoji veza između dojenja i dječje inteligencije
0
S
Sarajevo-x.com
7.10.2006. u 09:01
0
komentara
0

dijeljenja
Ne postoji veza između dojenja i dječje inteligencije
Prema rezultatima najnovijeg istraživanja objavljenog u British Medical Journalu, djeca koju majke doje imaju viši nivo inteligencije u odnosu na djecu koja se hrane bočicama, ali to nema veze sa mlijekom kojeg unose u organizam.
Desetljećima naučnici pokušavaju pronaći vezu između dojenja i dječje inteligencije, ali najnoviji rezultati potvrđuju da zapravo genetički i okolinski faktori utječu na dječje intelektualne sposobnosti.

Istraživači koji su analizirali podatke više od 5,000 djece i 3,000 majki u SAD-u, otkrili su kako večinom inteligentnije majke doje svoju djecu.

"Kada smo uzeli u obzir i ovu činjenicu, sve moguće veze između dojenja i dječje inteligencije su nestale." –izjavio je jedan od autora studije, Jeff Dar.

"Ovo istraživanje nam dokazuje kako osim dojenja postoje i drugi faktori koji determinišu nivo inteligencije djeteta."

Naravno najnoviji izvještaj neće okončati vječnu raspravu o postojanju ili nepostojanju korelacije između inteligencije djeteta i dojenja.

[SLIKA]1[/SLIKA]

"Ja lično vjerujem da dojenje pomaže u oblikovanju boljeg, više uravnoteženog mozga u kontekstu njegove hemijske strukture i siguran sam da koristi možemo izmjeriti na osnovu moždanih aktivnosti." –izjavio je Mike Woolridge sa Univerziteta u Leedsu.

"Inteligencija je svakako jedna od osobina koje se najčešće nasljeđuju. Inteligencija djeteta je usko povezana sa inteligencijom roditelja. Ako ne uzmete u obzir inteligenciju majke, može vam se učiniti da je dojenje direktna determinanta inteligencije." -zaključio je Dar.

Također je izjavio da iako njegov istraživački tim nije pronašao nikakvu vezu sa dječjom inteligencijom, dojenje je jako važno, jer postoje mnoge druge koristi i za dijete i za majku, uključujući i veću sposobnost odbrane od infekcija, bolesti dišnih puteva, te raznih alergija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.