{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne postoji veza između dojenja i dječje inteligencije

S
7.10.2006. u 09:01
0
0
Ne postoji veza između dojenja i dječje inteligencije
0
Ne postoji veza između dojenja i dječje inteligencije
Prema rezultatima najnovijeg istraživanja objavljenog u British Medical Journalu, djeca koju majke doje imaju viši nivo inteligencije u odnosu na djecu koja se hrane bočicama, ali to nema veze sa mlijekom kojeg unose u organizam.
Desetljećima naučnici pokušavaju pronaći vezu između dojenja i dječje inteligencije, ali najnoviji rezultati potvrđuju da zapravo genetički i okolinski faktori utječu na dječje intelektualne sposobnosti.

Istraživači koji su analizirali podatke više od 5,000 djece i 3,000 majki u SAD-u, otkrili su kako večinom inteligentnije majke doje svoju djecu.

"Kada smo uzeli u obzir i ovu činjenicu, sve moguće veze između dojenja i dječje inteligencije su nestale." –izjavio je jedan od autora studije, Jeff Dar.

"Ovo istraživanje nam dokazuje kako osim dojenja postoje i drugi faktori koji determinišu nivo inteligencije djeteta."

Naravno najnoviji izvještaj neće okončati vječnu raspravu o postojanju ili nepostojanju korelacije između inteligencije djeteta i dojenja.

[SLIKA]1[/SLIKA]

"Ja lično vjerujem da dojenje pomaže u oblikovanju boljeg, više uravnoteženog mozga u kontekstu njegove hemijske strukture i siguran sam da koristi možemo izmjeriti na osnovu moždanih aktivnosti." –izjavio je Mike Woolridge sa Univerziteta u Leedsu.

"Inteligencija je svakako jedna od osobina koje se najčešće nasljeđuju. Inteligencija djeteta je usko povezana sa inteligencijom roditelja. Ako ne uzmete u obzir inteligenciju majke, može vam se učiniti da je dojenje direktna determinanta inteligencije." -zaključio je Dar.

Također je izjavio da iako njegov istraživački tim nije pronašao nikakvu vezu sa dječjom inteligencijom, dojenje je jako važno, jer postoje mnoge druge koristi i za dijete i za majku, uključujući i veću sposobnost odbrane od infekcija, bolesti dišnih puteva, te raznih alergija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: