Moda i ljepota
0

FOTO / Našminkajte se halal

Sarajevo-x.com
Halal-meso za muslimane je lako dostupno u Velikoj Britaniji već godinama, ali sada su poslovne žene otišle korak dalje, pokrećući niz proizvoda halal-šminke.
Kozmetika, koja uključuje sve, od olovke za oči do pudera – izrađena je u skladu sa strogim islamskim zakonom, pomoću biljnih ekstrakata i minerala umjesto alkohola i životinjskih proizvoda.

Samina Akhter je za "Daily Mail" rekla kako je dosad osjećala nelagodu korištenjem šminke sa čijim porijeklom nije upoznata.

"Nisam se osjećala ugodno koristeći šminku za koju nisam znala od čega se sastoji. Kad sam malo istražila sadržaj, našla sam puno sastojaka životinjskog porijekla. Bila sam šokirana otkrićem da neki proizvodi sadržavaju alkohol, pa čak i svinjsku posteljicu", kazala je ona.

No, to nije samo njen problem. Mnoge muslimanke žele dobro izgledati, ali i slijediti svoju vjeru. Stoga je nova linija kozmetičkih proizvoda "Samina Pure Make-up" pravo rješenje za njih.

Samina, koja vodi ovaj posao od kuće u Birminghamu, započela je uvoziti šminku iz Australije prije šest mjeseci. Ona sada ima više od 500 klijenata u Velikoj Britaniji, ali i sve više zainteresovanih u Americi i Indoneziji.

Kozmetika koja dolazi iz Australije ima certifikat nezavisne kuće za izdavanje halal-dozvola. Cijene se kreću od 9.50 eura, koliko košta ruž za usne, do 77 eura koliko je potrebno izdvojiti za kompletan paket šminke.

Samina ističe da joj nije namjera reći kako druga šminka nije halal, već samo želi da bude sigurna da koristi halal-šminku.

"Žene sada imaju mogućnost izbora", kaže Samina.

No, neki vjerski lideri su izrazili zabrinutost da se riječ “halal'“u ovom slučaju koristi kao marketinški trik.

Sheikh Al-Haddad Haitham, vodeći imam u Velikoj Britaniji, je rekao kako ponekad ljudi zloupotrijebe tu riječ stavljajući je na svoj proizvod.

"Vidio sam riječ 'halal' otisnutu na konzervama ribe, što je smiješno. Ako proizvod sadrži meso svinje, psa, neke mrtve životinje, ili barem malo alkohola, on je haram. Međutim, prema nekim tumačenjima, vrlo male količine mesa životinjskog porijekla čija upotreba nije dozvoljena, ili pak alkohola su dozvoljene, baš kao i u slučajevima kad ti sastojci kroz hemijski proces prelaze u neki drugi proizvod", rekao je on.