Moda i ljepota
0

Najskuplje stvari i ljudi na svijetu

FENA
Svijet obiluje svakojakim vrijednim ljudima i stvarima, među kojima ima i onih čija se vrijednost mjeri - novcem.

Najskuplja žena na svijetu je Jennifer Lopez, čije je tijelo osigurano kod jedne njujorške osiguravajuće kuće na milijardu eura, objavio je nedavno njemački magazin "Bild" svrstavši u 23 kategorije najskuplje ljude i predmete na svijetu.

Najskuplje putovanje na svijetu je bilo na Međunarodnu kosmičku stanicu (MSK) - 20 miliona dolara. Toliko su platili "prvi turista u kosmosu" 2001. američki milijarder Denis Tito i nešto kasnije kompjuterski milioner iz Južnoaftričke Republike Mark Shuttleworth, kao i "prva kosmička turistkinja" Anousheh Ansari, Amerikanka iranskog porijekla, koja je ove godine ostvarila svoj san. Oni su, ipak, prošli "jeftino", jer će naredni kosmički putnici plaćati 21,8 miliona dolara da stignu do MKS.

Najskuplju predizbornu kampanju imao je Michael Bloomberg sadašnji gradonačelnik New Yorka, kada se 2001. kandidovao za to mjesto. Tada ga je svaki od 744.757 glasova koje je dobio koštao po 86,10 eura.

Najskuplja marka je "Coca Cola" čije je vrijednost procjenjena na 68,9 milijardi dolara, što je 60 odsto ukupne vrijednosti cijele kompanije. [SLIKA]1[/SLIKA]

Ipak, najskuplju reklamu u svijetu je uradila "Pepsi" 2002. godine. Angažovana je pop pjevačica Britney Spears, a za spot u trajanju 90 sekundi je plaćeno 7,53 miliona dolara.

Na svijetu najskuplje cipele, zapravo sandale na kaiševe, napravio je juvelir Stuart Weitzman. Ukrašene su rubinima od 642 karata i koštaju 1,6 miliona eura. Takve je na dodjeli Oscara 2004. nosila pjevačica Alison Krauss.

Na istoj ceremoniji je pažnju privukla TV voditeljka Maria Menounos u haljini ukrašenom dijamantima u vrijednosti od 2,5 miliona dolara. Ta kreacija Rendija Rama je imala 3.000 rukom prišivenih dijamanata, koji su ukupno imali 2.000 karata.

Ipak, najskulje odijelo na svijetu je skafander američkih kosmonauta, a košta devet miliona dolara.

Postoji i najskuplji brushalter od 12,5 miliona dolara. Nosila ga je njemačka manekenka Heidi Klum na reviji u New Yorku.

Najskuplja kafa na svijetu je "kopi luvak" (luwac) sa ostrva Sumatre, a dobija se na krajnje neobičan način - iz izmeta jedne vrste torbara koja jede samo najzrelije plodove, a želudačni enzimi te životinje daju posebnu aromu. Ta kafa košta 75 dolara po kilogramu.

Postoji i najskuplji krompir na svijetu - košta nevjerovatnih 500 eura po kilogramu - proizvodi se u Francuskoj.

Naskuplji koktel na svijetu, prema listi časopisa "Forbes", priprema se u Parizu, u Hemingwayevom baru hotela "Ritz". Košta 515 dolara, a sadrži konjak, liker i malo svježe cijeđenog limuna. Za protekle tri godine je taj koktekl probalo samo oko 60 mušterija.

Nevjerovatnih 4.350 dolara košta koktel sa rubinom koji se može naručiti u Londonu u piano-baru hotela "Sheraton Park Tower". Osnovu tog koktela čine šampanjac i konjak, a može se naručiti u ekskluzivnim varijantama sa rubinom ili sa brilijantom.

Najskuplji hotel na svijetu, prema listi "Bilda", godinama je "Burj al Arab" u Dubaiju, gdje noćenje košta 770 eura, a "kraljevski apartman" košta deset puta više.

[SLIKA]2[/SLIKA]Najskuplji stadion je "Stade de France" nedaleko od Pariza čija je gradnja koštala 460 miliona dolara, a najskuplji fudbaler je Zinedine Zidane - rekord drži od 2001. kada je za 68,7 miliona eura prešao iz Juventusa u Real.

Najskuplja lutka je Barbika, kakvu ima skoro svaka djevojčica na svijetu, ali ona naj-naj se prodaje po cijeni od 100.000 eura jer je u haljinici ukrašenoj pravim brilijantima.

Najskuplja knjiga je "Lesterski kodeks" Leonarda Da Vincija, najveće dijelo tog neprevaziđeniog uma, poznato i pod naslovom "Traktak o vodi, zemlji i nebeskim stvarima". Primjerak, štampan na skupocjenom papiru i u platnenom povezu, kupio je najbogatiji čovjek na svijetu Bill Gates za 24 miliona dolara.

Gates je ove godine bio po 13. put zaredom u vrhu "Forbesove" liste po bogatstvu koje je procjenjeno na 53 milijarde dolara.