Djeca robovi beru pamuk
0

Najprljavija tajna brenda Victoria's Secret počiva u Burkini Faso

Sarajevo-x.com
Donje rublje modne kuće Victoria's Secret je među najljepšim i najskupocjenijim u svijetu, a žene su naprosto lude za njim. Rublje koje se nađe na policama, bez sumnje je najboljeg kvaliteta i dizajna. Međutim, ugledu brenda koji zarađuje milione dolara širom svijeta prijeti srozavanje zbog tvrdnji da pamuk beru djeca koja su prisiljena na dug i mukotrpan rad koji im se ne plaća.

Agencija Bloomberg je navodno otkrila da daleko od glamuroznih modnih pisti u New Yorku i Londonu, djeca u dobi od 10 godina rade u užasnim uvjetima.

Pamuk koji Victoria's Secret koristi je navodno proizveden u siromašnom dijelu zapadne Afrike, u državi Burkina Faso, uz granicu Gane, u području za koje je poznato da se djeca iskorištavaju za ovakav rad.

U Indeksu humanog razvoja UN-a za 2010. Burkina Faso je zauzela 181. mjesto od ukupno 187. zemalja. Tim agencije Bloomberg je proveo više od šest sedmica u ovoj zemlji, gdje su razgovarali sa djecom radnicima, kao i njihovim porodicama i starješinama sela. Tim je otkrio da je u tom području široko rasprostranjena zloupotreba djece kojoj je uskraćena edukacija i koja su prisiljena raditi kao robovi. Još je od 2008. godine poznato da se djeca u ovoj zemlji uveliko koriste u industriji pamuka.

Jedno od takve djece je 13-godišnja Clarisse Kambiré koja je ove godine ručno iskopala 500 redaka u koje je posijano žito, zato što farmer kod kojeg je radila nije imao dovoljno novca da kupi vola i plug. Sada će mu pomoći da požanje to žito, a ako bude prespora poljoprivrednik će je izudarati prvim granjem kojeg otrgne sa stabla.

Ranije je radila na berbi pamuka koji je odvezen u Indiju i Šri Lanku, gdje je završio u tvornicama donjeg rublja Victoria's Secret.

Ironično, za Valentinovo 2009. godine Victoria's Secret je lansirala liniju donjeg rublja koja se prodavala pod motom da se svakim kupljenim odjevnim predmetom potpomaže bolji život u Burkini Faso.

Glasnogovornik kompanije Victoria's Secret je tada izjavio da njihovi standardi posebno zabranjuju rad djece te da će ispitati okolnosti pod kojima se bere pamuk za njih.

Međutim, mnoga djeca su ipak prisiljena raditi u Burnkini Faso, a istraživanje je pokazalo da 57 posto od 89 proizvođača pamuka imaju jedno ili više djece koja rade za njih. Kako god, Victoria's Secret je ove godine zaradila 5,9 milijardi dolara, koliko su zaradila djeca u Burnkini Faso je vjerovatno najprljavija tajna brenda Victoria's Secret (Viktorijina tajna).